Sådan tøres en harddisk på ethvert operativsystem

Der er mange grunde til at formatere et drev, herunder opsætning af en ny computer, korrigering af drevfejl eller behov for en ren installation af dit operativsystem. Sikkerhed kommer også i spil, da du vil fjerne enhver kasseret lagerenhed med data, især hvis de er følsomme.


I denne vejledning vil vi lede dig gennem, hvordan du formaterer din harddisk i Windows, macOS og Linux. Formatering er blevet et udtryk, der bruges om hverandre med sletning, sletning og sletning, men det er de ikke.

Sletning af en fil fortæller operativsystemet, at det plads, det besatte, nu er adresserbart for nye data, der skal skrives, men at de gamle data stadig er der. På samme måde er et simpelt eller hurtigt format ikke en sikker sletning, det giver bare plads til et nyt filsystem og data.

Aftørring vs sletning af filer

Værre er det at flytte filer til papirkurven i Windows eller papirkurven i macOS. Det fjerner ikke engang filen, da den bare er ude af visning, indtil den slettes permanent senere. Slettede filer kan let gendannes med datagendannelsessoftware.

Aftørring af et drev fjerner på den anden side alt det på det – gemt, slettet eller på anden måde. Du kan gøre det med dataødelæggelsessoftware ved hjælp af datahensinficeringsmetoder, selvom nyere versioner af macOS og Windows inkluderer de samme funktioner i et omfang.

Aftørring udføres normalt kun, når du er færdig med lagringsmediet, eller hvis du vil have den sikreste formatering muligt. Det er den bedste måde at sikre, at dine data virkelig er væk og ikke kan gendannes. Ikke-genvindelig betyder, at det er gået for evigt, så sørg for at bruge en af ​​vores bedste online backup-tjenester, før du gør det.

Windows og macOS tilbyder skrive-nul datanitisering med formateringsindstillinger, så længe du vælger at forlade et hurtigt format. Skriv-nul-metoden udføres ved at udfylde alle data med nul. Dette kan gøres i et eller flere gange, afhængigt af det ønskede sikkerhedsniveau. Processen kan ikke fortrydes og beskytter dataene mod uønsket adgang og gendannelse.

Før vi starter, er det vigtigt, at du har sikkerhedskopieret dine vigtige data. Hvis du har brug for hjælp til at vælge en online backup-udbyder, så tjek vores bedste guide til cloud-backup.

Formatering af et drev i Windows

Du kan manuelt formatere et drev i Windows gennem diskstyringsværktøjet eller kommandoprompten. For enkelhedens skyld viser vi, hvordan man gør det med diskstyringsværktøjet. Det er en del af enhver version af Windows (lær, hvordan du kontrollerer din version her) og kan åbnes via computerstyring, Cortana eller kommandoprompt.

Husk, at du bliver nødt til at opdele det drev, du formaterer, hvis det aldrig er blevet brugt eller er blevet udslettet før.

Denne vejledning til partitionering til Windows hjælper.

Trin 1: Åben diskadministration. Det ser sådan ud.

diskmanagment1

Trin 2: Naviger til det drev, der skal formateres. Højreklik, og vælg “format…”

diskmanagment2

Trin 3: Et nyt formatvindue skal åbnes med et tilsvarende drevbogstav. Hvis dette er et nyt drev, tildeler Windows et drevbogstav. I volumenetiketten skal du give dit drev et navn, ellers kaldes det som standard “nyt lydstyrke”. Hold fast ved det nye teknologifilsystem og standardallokationsenhedens størrelse, medmindre du har et specifikt behov for at gøre noget andet.

Trin 4: Boksen “udfør et hurtigt format” vil allerede være markeret. Der er et par grunde til at fjerne markeringen. Et standardformat (ikke-hurtigt) vil se efter fejl på drevet såvel som at udføre en et-pass skrive-nul. Det er godt for brugte drev, da det giver et grundlæggende beskyttelsesniveau mod uønsket datagendannelse.

diskmanagment3

Trin 5: På dette tidspunkt begynder formatet. Den tid det tager at afslutte afhænger af størrelsen på drevet, der formateres, og hastigheden på din computer. Når det er gjort, vises det nye drev i den nederste halvdel af diskhåndteringsvinduet sammen med en “sund” status.

diskmanagment4

Det er det for Windows. Dernæst skal vi se på macOS.

Formaterer et drev i macOS

Formatering af et drev i macOS er ikke i modsætning til at gøre det i Windows. Den største forskel vil være i filsystemet, da operativsystemerne bruger native filsystemer, der er uforenelige med hinanden. Når det er sagt, kan du formatere drevet ved hjælp af et filsystem, der er kompatibelt med begge dele, hvis du har brug for at arbejde på tværs af platforme.

Som med Windows, hvis du har at gøre med et nyt, aldrig-formateret medie, skal det partitioneres. Se denne vejledning til partitionering på en Mac for hjælp.

Trin 1: For at starte diskværktøj skal du navigere til applikationer. Gå derfra til værktøjer og vælg diskværktøj. Du kan også trykke på Kommando + Mellemrum for at få spotlight frem, og derefter skrive “diskværktøj.” Du skal se dine drev til venstre og oplysninger om dem til højre.

macdiskutility1

Trin 2: Når du har valgt det drev, der skal formateres, skal du vælge “slet” indstillingen øverst.

macdiskutility2

Trin 3: I sletningsvinduet skal du give lydstyrken et navn og vælge filformat. Som standard bruger macOS Apple File System. Hvis du planlægger at bruge drevet på både macOS og Windows, skal du vælge exFAT-filformatet. Ellers er APFS fint, medmindre du har brug for noget specifikt.

macdiskutility3

Trin 4: Til sidst skal du klikke på knappen “sikkerhedsindstillinger” og derefter vælge mellem “hurtigste” og “mest sikre.” Valg af “hurtigste” gør et hurtigt format, der sletter filer og efterlader data intakte og let kan gendannes. Hvis du flytter skyderen til højre, aktiveres en et-pass skrive-nul. Hvis du flytter skyderen helt til højre til “mest sikker”, får den overskrivningen af ​​drevet syv gange.

Det opfylder U.S. Department of Defense 5220-22-M-standarden og bør være den mulighed, du vælger, hvis du vil have de sikreste, tørre macOS-tilbud.

macdiskutility5

Trin 5: Klik på “slet” og vent, mens drevet er formateret.

Formatering til Linux

Når du formaterer til Linux, kan din kilometertal variere afhængigt af den distribution, du bruger. Der er dog en håndfuld værktøjer til de fleste smag. Et par af dem kræver fortrolighed med kommandolinjen. Der er også populære værktøjer, såsom GParted, og distributionen af ​​Linux, du bruger, er måske kommet med en.

De fleste varianter af Linux leveres med to værktøjer til sikker udtørring af et drev: dd-kommandoen og makuleringsværktøjet. Du kan bruge dd eller shred til at udslette drevet og derefter oprette partitioner og formatere det med et diskværktøj.

For at udslette et drev ved hjælp af kommandoen dd er det vigtigt at kende drevbogstavet og partitionsnummeret. Sørg også for, at drevet ikke er monteret. For at gøre dette skal du bruge kommandoen for afmontering. For at bruge dd-kommandoen skal du åbne kommandolinjen og indtaste følgende:

  • sudo umount / dev / sdXY -l
  • sudo dd hvis = / dev / urandom af = / dev / sdX bs = 10M

Bemærk, at X og Y repræsenterer henholdsvis dit drevbogstav og -partition. Processen foretager flere passeringer over drevet og skriver tilfældige nuller oven på dine data.

For at udslette en harddisk med makuleringsværktøjet skal du indtaste følgende (hvor X er dit drevbogstav):

  • sudo-makulering -vfz / dev / sdX

Makuleringsværktøjet foretager tre passeringer over dit drev og skriver tilfældige tegn oven på dine data.

Begge metoder er tidskrævende, så det er bedst at planlægge for det eller lade dem køre natten over.

Nu, hvor drevet er slettet, er det klar til at blive formateret.

Sådan får du GParted:

  • sudo apt-get install gparted
  • gksu gepareret

Når du har det, skal du klikke på “enhed” og derefter klikke på “Opret partition.”

formatering af Linux harddisk

Som standard vil GParted oprette en partition ved hjælp af al den ikke-tildelte plads. Det er fint, hvis du antager, at du ikke har brug for flere partitioner til et dual boot-system eller root-bibliotek til Linux.

  • Klik nu på knappen “Anvend” for at oprette partitionen. Højreklik på den nye partition og vælg “format.”

Afsluttende tanker

Aftørring og formatering er ikke det samme, og de udføres forskelligt afhængigt af dit operativsystem. Selvom denne vejledning handler mere om, hvordan du beskytter data, du ikke længere har brug for eller ønsker, er det også vigtigt at beskytte dataene på dine nuværende drev.

Med henblik herpå skal du læse vores hvordan du krypterer din harddiskguide. Har du nogle tip eller tricks til at tørre en harddisk, som vi ikke har dækket? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak for at have læst.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me