Hvad er RAID? En praktisk vejledning til definitioner, brug og omkostninger

Her på Cloudwards.net handler vi om sikkerhedskopiering: du ved trods alt aldrig, hvornår katastrofen rammer, og din primære fillagring udslettes. Selvom generelt nogen af ​​vores bedste online backup-udbydere gør det, hvis du virkelig ønsker at være sikker, anbefaler vi en hybrid backup-strategi, der også inkluderer et hardwareelement. Det er her RAID kommer i spil.


Kort sagt, RAID er en måde, hvorpå du kan forbinde flere harddiske, så hvis en af ​​dem mislykkes, kan de andre overtage belastningen, mere eller mindre problemfrit. Selvom det normalt findes i store, kommercielle servere, er der masser af mennesker der har et RAID-array oprettet derhjemme, da det at have den ekstra sikkerhedskopimetode på plads giver et godt stykke sind.

I denne artikel gennemgår vi, hvad RAID er, de mest almindelige opsætninger, der findes i folks hjem eller små virksomheder og også et par praktiske tip og tricks. Et vigtigt advarsel – og dette kan ikke understreges nok – er imidlertid, at RAID ikke er et alternativ til en ordentlig backup-strategi.

Hvis mere end to drev mislykkes på samme tid, vil du finde dig selv op i den sproglige bæk, medmindre du har en sikkerhedskopi klar. Lad denne advarsel komme væk fra vejen.

Harddiske, fejl og RAID

Computere generelt er overraskende robuste. Ydmyge backend-servere kan køre i årtier uden så meget som en genstart. Det samme kan imidlertid ikke siges for det allestedsnærværende harddiskdrev – vi kalder det en computerulykke, fordi det er netop, hvad læsehovederne gør: de går ned i det faktiske drev.

Spinnere er måske blevet hurtigere og fysisk mindre, samtidig med at de tilbyder langt mere opbevaring, men de er stadig en af ​​de sidste mekaniske dele tilbage i maskiner, der ellers er helt i solid tilstand.

Svigtfrekvenser, selv på moderne HDD’er, er edruelige: det er ikke ualmindeligt, at en særlig uheldig model af HDD lider af en fiasko på 27 procent i løbet af sin garantiperiode, hvilket sjældent er mere end to eller tre år.

Hvis en harddisk nu mislykkes under garantien, erstatter fabrikanten sandsynligvis hardware, men dine data er under ingen garanti af nogen art. Selvom du kunne bruge nogen af ​​vores bedste datagendannelsessoftwareløsninger og få dine filer tilbage, er ingen af ​​dem billige, og ingen er fuldt garanteret at arbejde.

Det er her RAID kan tilbyde noget ro i sindet. RAID er et tæppeudtryk, der dækker en række opsætninger, hvor du kan samle lagringsdrev, så de opfører sig som en enkelt lydstyrke. Når det gøres korrekt, vises drevene kombineret som en enkelt massiv lydstyrke, der giver større pålidelighed og bedre hastighed end hvert enkelt drev.

I den rigtige opsætning kan RAID være din første forsvarslinje mod datatab og tillade fortsat adgang til dine filer i situationer, hvor en hardwarefejl ellers ville have forårsaget enten forsinkelser på grund af reduceret hastighed eller nedetid, indtil data gendannes fra en sikkerhedskopi.

Hvad er RAID?

RAID står for Redundant Array of Independent Disks (“jeg”, der plejede at stå for “billig”, før han bukkede efter for den sorte magi ved markedsføring). Ideen opstod i 80’erne som en måde at overvinde problemer med HDD’ernes størrelse, hastighed og pålidelighed.

RAID er ikke et monolitisk koncept – langt fra det. Den måde, hvorpå diske interagerer inden for en matrix, varierer meget, ligesom fordele, ulemper og risici ved hver konfiguration gør. Ud over de almindelige RAID-opsætninger (kaldet niveauer) er der en række bemærkelsesværdige tilføjelser, offshoots og proprietære implementeringer. Da disse ofte vil blive beskrevet ved hjælp af et standardniveau som reference, starter vi med dem.

Det første standard RAID-niveau er “striping”, betegnet som RAID 0 (nul). Det øger ydelsen til bekostning af pålidelighed ved at opdele data i blokke og distribuere – striping – det på alle drev.

Når du læser og skriver samtidigt til flere drev, fjernes den flaskehals, der er pålagt af et enkelt drevs maksimale hastighed. Da hver disk kun håndterer en brøkdel af den fulde opgave, er hastigheden væsentligt højere end i enkeltdrevsdrift, og al diskplads er brugbar.

RAID og svigtfrekvens

Statistik vil fortælle dig, at det at have to drev fordobler chancen for en drevfejl. I RAID 0 gælder den fordoblede chance for fiasko data på begge drev. Set fra datasikkerhed er dette ikke vejen at gå. I det mindste ved uafhængig drift vil en drevfejl ikke udslette andre tilfældige drev i nærheden, selvom … vel, lad os bare sige, at det lønner sig at aldrig overvurdere din IT-afdeling.

I den modsatte ende af sikkerhedsspektret er en såkaldt spejlsamling, benævnt RAID 1. En spejlsamling skriver fuld kopier af dataene til hvert af drevene i matrixen. Hvis et drev mislykkes, vil der stadig være en eller flere komplette kopier af de tilgængelige data. Det er en hardware-sikkerhedskopi på det laveste niveau: kun døden af ​​alle diske i arrayet vil resultere i datatab.

Imidlertid med stor sikkerhed kommer store udgifter: kun en disks værdi af kapacitet er tilgængelig. To, tre eller endda fem 1TB-drev i denne opsætning giver alle den samme anvendelige enkelt terabyte.

Som du kan forestille dig, er dette sikkert, men begrænser den maksimale lagerkapacitet til størrelsen på den største harddisk, du kan passe ind i din RAID-matrix (som et hurtigt kig rundt på den digitale markedsplads viser er 10 GB). For at øge lagerpladsen og tilføje et sikkerhedsniveau, ønsker du at bruge noget, der kaldes paritet.

RAID og paritet

Paritet er hvor RAID bliver virkelig interessant, med RAID 5 som den mest populære paritetsopsætning. I en paritetsopstilling er en del af hvert drev reserveret til sikkerhedskopiering. Alle HD’er i arrayet samler kapaciteten på tilgængelige diske (som i RAID 0), men en del af hvert drev er forbeholdt en kontrolsumberegning, der i tilfælde af, at et drev mislykkes, kan bruges omvendt til at beregne de manglende data.

Bemærk: Tjek denne artikel for den meget komplicerede matematik bag paritet.

I tilfælde af et drevfejl kan dataene – og paritet – fra de overlevende drev bruges til at genopbygge de manglende data til et erstatningsdrev. Uanset antallet eller kapaciteten af ​​drevene i RAID 5, er altid ækvivalent med et drevs kapacitet “tabt” til paritet, hvilket gør det mere skalerbart end RAID 1. En enkelt ekstra disk, der beskytter data om fire eller fem diske, er en sund investering.

Andre paritetsindstillinger

RAID-niveauer 2 og 3 er også paritetsopsætninger, skønt de i vid udstrækning er blevet forældet af RAID 5. RAID 4 adskiller sig fra 5, idet den bruger et udpeget paritetsdrev, hvilket betyder, at det gemmer al paritet på drevet og bruger de andre til data. RAID 5s distribuerede paritet afbalancerer bedre slid på drevene.

RAID 6 bruger dobbelt paritet, men er ellers identisk med RAID 5. Der er plads på to diske til paritet i en matrix, der kan overleve – yup – to diskfejl uden datatab.

RAID-niveauer kan også indlejres, hvilket dybest set sætter en RAID-matrix i et andet RAID-array. Dette bruges hovedsageligt af virksomheder, der enten vil gemme en masse data, eller dem, der vil dårligt fremskynde deres nuværende RAID-opsætning. Vi går ikke for meget ind i rede, som om du vil konfigurere dette, du ved sandsynligvis nok til ikke at skulle læse denne artikel.

Opsætning af RAID: Hardware

Nu hvor du ved lidt mere om RAID, så lad os se, hvordan vi kan konfigurere en matrix. Selvom der er masser af gør-det-selv-indstillinger, anbefaler vi, at du køber en RAID-kabinet, som dybest set er en praktisk lille kasse, du kan slot HDD’er i, og som også kommer med en klar-til-gå-software.

Disse kabinetter er en realtidsbesparende og er generelt overkommelige: nedenfor finder du specifikationerne for TerraMaster og ProBox.

BrandModelAntal bugterMSRP
NoontecTerraMaster2 eller 4Fra $ 200
MediasonicProbox4Fra $ 100

Med hensyn til HDD’erne, som du går i spalte, lønner det sig at se sig om, mens du holder RAIDs “billige” rødder i tankerne. Hvis du implementerer en grundig backupstrategi, behøver du ikke købe top-of-the-line hardware med uendelig stor fejlfrekvens. Når alt kommer til alt bygger du en matrix, der kan fange fejl.

Skære omkostninger

Glem heller ikke, at du kan spare omkostninger ved at lave nogle grundlæggende aritmetikker: For at opbygge en 10TB RAID 5-array kan du bruge enten fem 2TB-diske eller to 5TB-drev: uanset hvad får du det samme resultat. Imidlertid vil to 5TB-drev generelt være meget billigere end fem af 2TB. Bemærk, at hvis ikke alle drev i en matrix er af samme størrelse, vil alle drev som standard være det mindste drev i matrixen.

HDD’erne, som du sandsynligvis vil bruge, falder i intervallet $ 60 til $ 200, hvilket kombineret med omkostningerne ved en RAID-kabinet skulle bringe dig op til en betydelig, men alligevel håndterbar regning.

DiskStation Hybrid RAID

En anden mulighed er at bruge netværksbundet lagerplads eller NAS i en RAID-opsætning. Vi er en stor fan af Synology her på Cloudwards.net takket være deres holdbarhed, pålidelighed og mange forskellige valgmuligheder for sikkerhedskopiering (vi har en artikel om bedste cloud-backup til Synology, hvis du vil vide mere). Ulempen med Synology er, at det ikke er den billigste løsning derude.

BrandModelAntal bugterMSRP
SynologyDS2162Fra $ 190
SynologyDS4164Fra $ 290
SynologyDS416 Play4Fra $ 415
SynologyDS9164Fra $ 600
SynologyDS15155Fra $ 700
SynologyDS18158Fra $ 850

Opsætning af RAID: Software

Den største fordel ved at bruge en NAS eller kabinet i en RAID-opsætning er, at du får softwaren inkluderet: der er masser af andre muligheder derude, men de er generelt meget uvenlige for selv erfarne brugere og kræver noget seriøs know-how.

På det mest basale niveau kan du bruge et Intel-bundkort til at konfigurere dit array: dette skal fungere godt nok og kommer med nogle god software og drivere, der hjælper den teknisk-dygtige opsætning temmelig hurtigt. En anden grund til at holde fast ved Intel er, at det er let at finde nye dele, når stikket mislykkes, en temmelig ubehagelig forekomst, der vil låse dig ud af dit array, indtil du finder en ny.

Andre softwaremuligheder inkluderer Windows Storage Spaces såvel som FreeNAS, selvom begge kræver mere end endda mellemviden om, hvad du laver. Bemærk, at Linux-baseret FreeNAS næsten udelukkende er terminalbaseret og en god måde for nørder at finde ud af, hvor meget lidelse de kan udholde, før de går over til noget andet.

RAID og sikkerhedskopi

Som det blev sagt hele vejen i begyndelsen af ​​artiklen, er en RAID-matrix, selv i paritet med flere diske, ikke et alternativ til en ordentlig sikkerhedskopi. Det er en fantastisk måde at undgå at gendanne sikkerhedskopier, når tiden er essensen, samt blot tilføje mere lagerplads til din computer. Det sikrer også, at data ikke går tabt for let, bare fordi en enkelt harddisk mislykkedes.

Husk, at når et drev mislykkes, tager det tid at genopbygge data fra paritet. Jo flere data, der skal genopbygges, jo længere vil arrayet fungere uden redundans. Det er den neglebidende tid, hvor en anden fiasko faktisk vil betyde en meget dårlig dag; ved hjælp af en af ​​vores bedste cloud-opbevaring og backup-tjenester vil i det mindste holde dine negle intakte.

I vores tidligere artikel, hvor vi sammenligner HDD’er, NAS og cloud-backup, anbefaler vi Carbonite som en fantastisk mulighed for at tage backup af din RAID-matrix, da denne udbyder har specialbygget software, der hjælper dig med at tage backup af RAID-opsætninger uden for meget besvær. For mere information om, hvad vi synes om det, se vores Carbonite-gennemgang.

Er RAID for mig?

Med alt det ovenstående i tankerne, så lad os se, om RAID er vejen for dig. Hvis du gemmer en masse data på din computer og vil sikre dig, at ingen af ​​dem går tabt bare på grund af en lille HDD-fejl, eller hvis du bare ønsker at fremskynde betjeningen af ​​flere harddiske, så er ja, RAID en smart mulighed.

Selvom det ikke er den billigste løsning derude, er RAID et godt alternativ til at gøre alt på skyen, især for mennesker, der arbejder med lyd og video, da der ikke er meget at tilbyde SaaS-pladsen til disse grupper ud over opbevaring.

Forstå dog, at RAID ikke er et universalmiddel: en hardwarekontroller kan mislykkes, og du er måske heldig med at finde en kompatibel model til at erstatte den. RAID er ikke en backup-løsning, så at miste flere HDD’er på én gang betyder, at dine data er væk, medmindre der sikkerhedskopieres.

Selvom RAID ikke er for alle, giver det store fordele for bestemte grupper af mennesker. Er du en af ​​dem? Hvordan fungerede opsætning af en RAID-matrix for dig? Fortæl os venligst i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me