Hvad er Bitcoin? En hurtig startguide

Selv om økonomiske nyheder normalt er begrænset til forretningssider med indelukkede publikationer, har de sidste par måneder endda almindelige nyhedsudsendere, der ofte snubler over de ukendte ord, talt om en ny – ja, hvad er det? – at tage verden med storm: bitcoin. I denne artikel ser vi, om vi kan komme lidt nærmere på, hvad bitcoin faktisk er, og hvad dens fremtid muligvis kan være.


Men hvis du hovedsageligt er interesseret i, hvad det ikke er, kan vi spare dig for besværet med at læse videre: bitcoin er på ingen måde, form eller form, en faktisk valuta. Selvom det kan bruges til at købe produkter fra en række leverandører (færre og færre, vil vi gerne tilføje), gør den måde, det handles og sælges på, en mere vare i sig selv.

Når det er sagt, vil vi også gerne distancere os fra Debbie Downers, der synes at tro, at bitcoin er begyndelsen på slutningen; skønt dens fremtid som valuta er i tvivl, er bitcoin en indblanding af flere spændende nye udviklinger og teknologier, hvilket er gode nyheder for alle såvel som en måde, hvorpå en håndfuld mennesker er blevet meget, meget rig, hvilket er godt nyheder til, ja, den samme håndfuld mennesker.

Cryptocurrency og Blockchain

Bitcoin er et kompliceret emne, og det er lige så svært at vælge en begyndelse som at forklare, hvad der foregår. I denne artikel starter vi med at tackle udtrykket cryptocurrency, som er den paraply, bitcoin falder ind under. Udover bitcoin er der andre digitale mønter som Ripple, Ethereum og Litecoin, for kun at nævne tre af mange.

Kort sagt, cryptocururrency er helt digitale mønter, som du skal kunne bytte mod varer og tjenester, der er købt online. F.eks. Giver flere af vores bedste VPN-udbydere dig mulighed for at betale dem med bitcoin og dets lignende (dog igen, færre og færre), ligesom Steam gjorde indtil for et par uger siden.

“Krypto-” præfikset er i dette tilfælde kort for “kryptografi” snarere end en vis afledning af ordet “hemmelighed.” Dette skyldes, at alle cryptocururrency er afhængige af en form for cypher for at de kan eksistere og forhindrer dem i at blive duplikeret eller stjålet.

Bitcoin har som skelnen, at det var den første cryptocurrency, der gjorde den stor (mere om dens historie senere), men alle de i øjeblikket aktive har de samme teknologiske grundlag, noget kaldet blockchain. At gå ind i de fulde ind og outs af blockchain er uden for denne artikels rækkevidde, så lad os holde det kort og sige, det er dybest set en digital hovedbok, der holder styr på, hvor mange enheder af en cryptocurrency der er handlet.

Denne hovedbok er gemt på en sådan måde, at gamle poster ikke kan udslettes eller kan manipuleres af nogen anden. Det er en revolutionerende ny teknologi, der har mange mennesker ud over bitcoin-fans, der er begejstrede, herunder bankfolk, regnskabsfolk, hedgefondsforvaltere og politikere (skønt denne sidste gruppe ser ud til at være hovedsageligt interesseret i de “billige” og “lette” deskriptorer og sandsynligvis vandt være ikke så store fans af, at information ikke kan slettes).

Den iboende sikkerhed ved blockchain er stor ikke kun for at holde dine bitcoins eller hvad har du sikkerhed, men også af en anden grund: traditionelle valutas oprettelse og styring er i hænderne på centralmyndigheder (normalt centralbanker). Da blockchain er så gennemsigtig, kan cryptocurrencies reguleres af de mennesker, der ejer dem.

Eller i det mindste i teorien, men mere om det senere. Lad os først se på bitcoin-historien og med det, stort set alle andre digitale mønter.

Bitcoin Past

Ideen om at oprette en digital-kun valuta er lige så gammel som science fiction, hvor mange mennesker kaster ideer rundt på nettet siden geocities-dagene. Faktisk er bitcoin langt fra den allerførste af sin art, det er bare den eneste, der var helt internetbaseret og vellykket nok til at komme forbi et par hundrede brugere eller deromkring.

Dette skyldes hovedsageligt, at det var den første cryptocurrency, der løste en meget vigtig gåte: hvad der forhindrer cyberkriminelle i at få adgang til din database og gå af med din valuta eller, værre endnu, stjæle koden og dybest set skabe så meget som de vil, slå dit hårde arbejde i så mange flere værdiløse bits og bytes?

Når alt kommer til alt er det meste af den indsats, der går i at designe almindelig valuta, at sørge for, at folk ikke kan kopiere den for let, mens banker, butikker og endda enkeltpersoner bruger masser af tid og penge på at sikre, at ingen stjæler deres kontanter (installation af pengeskabe , arrangering af væbnede transport, bygning af firewalls til online bank osv.).

Den person, der regnede med det i denne sag, blev navngivet Satoshi Nakomoto, og det er stort set alt, hvad vi ved om ham. Selvom der er masser af spekulationer om, hvem manden er – han er måske ikke engang japansk, trods af hans navn, for gisp, nogle gange lyver folk på Internettet! – med nogle af de vildere gæt, inklusive Elon Musk fra Tesla (han benægtede), samt en række kryptoentusiaster og maverick-økonomer.

Nakomotos store opfindelse var en form for blockchain-teknologi, der gjorde ”dobbeltudgifter” – at bruge en bitcoin to gange ved at udnytte koden – umulige. Hans kode tillod også brugere at “mine” bitcoin eller køre en computerproces, der skaber ny bitcoin.

Efterhånden som der oprettes mere bitcoin, kræver det øget behandlingskraft for at tjene mere, hvilket betyder, at minedrift er blevet en meget seriøs virksomhed, især da Nakomoto har kodet en grænse på 21 millioner bitcoin i alt til koden.

Enhver bitcoin, der blev tilføjet til hovedbogen, var der for at blive og kunne ikke tukles med. Bitcoinerne i sig selv var kodestykker, som ikke kunne kopieres, bliver rodet sammen med, hvilket betyder, at Nakomoto havde skabt en digital mønt, der på nogle måder var endnu mere sikker end mange af de hårde valutaer, der var i brug, en imponerende bedrift.

Det skal måske bemærkes her, at når den første “blok” på omkring en million bitcoins blev udvindet, forsvandt Nakomoto, aldrig for at blive hørt fra igen. Han overlod det til sine tilhængere at mine de næste par millioner bitcoin, og så startede tingene virkelig. I øjeblikket sidder Nakomoto, uanset hvad han er, på en bunke, der er værd på milliarder.

Bitcoin til stede

Nakomoto afsluttede minedrift af den første blok af bitcoin i januar 2009. Nedenfor har vi en graf, der viser stigningen i pris på bitcoin på den åbne markedsplads, der starter i begyndelsen af ​​2009 indtil midten af ​​2017 (vi har tallene for den virkelig meteoriske stigning, som fremdrev bitcoin til et husholdningsudtryk et par afsnit ned).


© CoinTelegraph

Som du kan se, skete de første to år stort set intet. Bitcoin blev for det meste betragtet som en hobby af mange, hvor kun nogle få mennesker tog det alvorligt. Denne gruppe var hovedsageligt fortalere for beskyttelse af personlige oplysninger, der i bitcoin så en måde, hvorpå man kan snipse den sidste bit af identificerbare oplysninger væk fra dig.

Da folk til sidst skal betale for ting på Internettet, kan mange køb let spores tilbage til dig ved at kontrollere dine betalingsoplysninger, normalt dit kreditkort eller anden bankinformation. Bitcoin var den første sikre, anonyme betalingsmetode, og få mennesker kunne se fremad i fremtiden, og indse, at det ville være et godt hit.

Prisen på bitcoin dækkede næppe udgifterne til minedrift af det (du har brug for noget ret seriøst hardware til det, for ikke at nævne prisen på elektricitet) indtil slutningen af ​​2013, hvor det begyndte at se en lille prisstigning. Dette til trods for, at bitcoin allerede er blevet berygtet, da olien, der smurte motoren på Silk Road, den ulovlige markedsplads, der blomstrede fra 2011, indtil den blev lukket ned af FBI i 2013.

Det er altid svært at sige, hvorfor prisen på en vare går op eller ned. Selvom der er masser af generelle økonomiske love, der fortæller os, hvornår noget skal ske, men ingen af ​​dem betyder, at det vil ske. For bitcoin ser prisen op til at have været en kombination af berømmelse, interesse og en lys fremtid som valuta på internettet.

Højere og højere

Når det er sagt, er bitcoin’s skæve temmelig spektakulære: startende værd end mindre end en krone, bitcoin i slutningen af ​​2013 ramte et højt på $ 1.242, kun for at tumle endnu en gang, hoppe en eller to gange for at slå sig ned i området $ 400 til $ 600 for de sidste fem måneder af 2016. Så, når uret ramte midnat den 1. januar 2017, begyndte den rigtige sjov.


© Bitcoin.com

Ovenstående graf viser kun cryptocurrencyens pris fra august og fremover, men det er dybest set de mest interessante seks måneder i nogen vares historie. Bitcoin fik terræn i de første seks måneder af 2017, indtil det lå på omkring $ 4.400 i starten af ​​august; efter det begyndte det at gå overalt, først med et massivt fald fra fem grand til lidt over halvdelen af ​​det i september, så de sindssyge prisstigninger, der har haft alle til at tale.

Bitcoin klatrede så hurtigt i løbet af bare et par måneder – fra den nedgang på lidt over $ 2.000 til højder på over $ 20.000 – at mange kommentatorer påkaldte tulipmania, et socialt hysteri, der sneg sig over den hollandske republik i det syttende århundrede, da folk købte og solgte tulipanpærer til sindssyge priser.

Til sidst brast og dræbte den boble, der var baseret på meget letfordærvelige varer, hele økonomien, en af ​​verdens stærkeste på det tidspunkt, med den. Det var en af ​​de værste økonomiske kriser i den tidlige moderne historie og har stået som en lektion i århundreder siden.

Imidlertid er bitcoin-boblen ikke indstillet til at sprænge endnu, på trods af flere grimme tumbler, den tog: mange, inklusive denne forfatter, troede, festen var over et par dage før jul, da bitcoin faldt fra $ 20.000 til under $ 15.000, men på mirakuløst vis reparerede det sig og indvarslede det nye år til en næsten helt inddrevet pris.

Bitcoin Future


© Zach Copley

Imidlertid er markeder uforudsigelige, og vi har allerede haft flere bange i 2018, og året er ikke engang to uger gammelt i skrivende stund. Lige nu er det under $ 14.000 mærket, selvom når du læser dette kan det være langt højere eller lavere end det.

Selvom denne volatilitet kan være en god nyhed for folk, der har købt ind i begyndelsen – de har trods alt intet at tabe – eller som har et par millioner dollars at kaste problemet, er der en frygt for, at masser af fyre drømmer om en stor score kan blive suget ind.

Nu er det at spekulere i en vare noget, du gør på din egen udkig. Naturligvis er vores mål mere at give en modvægt til den sky-is-the-limit crowd, der ser ud til at dukkede op næsten natten over, nogle af dem hævder bitcoin kunne ramme en million. Selvom det kan være, burde begivenheder fra det sidste årti lære os, at prisen på en investering kan falde såvel som faldet, så undgå altid at investere penge, som du ikke har råd til at miste.

Udover det spektrum af investorer, der bliver udslettet, skulle bitcoin gå ned – og nogle af disse investorer er store nok, at økonomien som helhed kunne føle bulerne – denne massive stigning i bitcoin’s værdi har en interessant bivirkning, nemlig at det er attraktivitet, som en valuta har mindsket.

Bitcoin svinger så dårligt i øjeblikket, at det næsten er umuligt at sætte en pris på en vare eller service uden at være forældet bare en time eller to senere. Selvom dette kan virke attraktivt i starten, kan det som sælger også virke imod dig, hvis den pågældende valuta har mistet en fjerdedel af sin værdi på bare en dags tid (der er også spørgsmålet om høje håndteringsgebyrer for bitcoin).

Som vi sagde tidligere, er Steam stoppet med at tage betaling i bitcoin, ligesom flere andre leverandører. Selvom det er uklart, hvilken form for reduktion der er overalt – før galskaben startede tusindvis af butikker både digital og fysisk accepteret bitcoin – ser det ud til at være en enighed om, at i det mindste bitcoin’s rolle som penge kan spilles ud.

Bitcoin og politik

En anden vigtig ændring i år er, at nogle lande nu vender sig mod bitcoin, ofte fordi de er bange for, at spændende spekulation kan destabilisere deres egne økonomier, nogle gange bare fordi de ikke kan lide det hele “anonymitet” (ser på dig, Kina).

Lige nu griber Mellemrig og Sydkorea til handling mod alle cryptocurrencies, herunder et forbud mod indledende møntudbud (ICO, den måde, hvorpå virksomheder prøver at skaffe penge ved at frigive deres egen cryptocurrency), med rygter, der hvirvler om, at andre lande er overvejer stort set de samme foranstaltninger.

Igen, at læse teblade er en farlig hobby, men der er ingen benægtelse af, at vi bevæger os ind i interessante tider, når det kommer til bitcoin og cryptocurrencies.

Konklusion

På hvilken note vi vil afslutte denne artikel, da egentlig alt, hvad vi kan gøre fra dette tidspunkt, er læse teblade, hvilket ikke er det, journalister skal. Uanset hvad der faktisk sker med bitcoin, er cryptocurrencies absolut her for at blive, ligesom den blockchain-teknologi, som de blev oprettet med.

Uanset hvad du synes om cryptocururrency, kan du faktisk ikke benægte, at blockchain er en rigtig spiludskiftning, der vil ændre den måde, hvorpå vi ikke kun gemmer penge, men også data. Selvom ingen af ​​vores bedste cloud-lagerudbydere endnu bruger denne nye tech i deres løsninger, er den dag måske ikke langt væk.

Blandt vores bedste online backup-udbydere er Acronis imidlertid gået så langt som at implementere blockchain-teknologi. Læs mere om et produkt i vores Acronis True Image-gennemgang. Du kan også direkte tage backup af bitcoin, læse vores linkede guide for mere om det.

Hvad synes du om cryptocurrencies? Er du en bitcoin-investor, eller foretrækker du at placere dine penge et andet sted? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me