Com xifrar el disc dur

A mesura que la tecnologia millora els nostres dispositius, cada vegada són més petits i ens permeten agafar les nostres dades allà on anem. Les vendes d’escriptori cauen mentre que les vendes d’ordinadors portàtils i dispositius mòbils continuen sent forts.


Una de les maneres més segures d’emmagatzemar dades és utilitzar qualsevol dels nostres millors proveïdors d’emmagatzematge en núvol, però a vegades només cal guardar fitxers al disc local. Si bé porteu totes les dades amb vosaltres és convenient, hi ha un problema potencial que alguns usuaris mai no s’aturen a pensar – què passa si el robador o la tauleta portàtil o es perd?

Les vostres dades us resulten valuoses. Tant si es tracta d’anys de fotografies familiars, de recerca, o de fitxers de treball, és probable que no vulgueu que cap estrany s’ho passeu. Xifrant el disc dur o protegint-lo amb una alternativa TrueCrypt abans d’enviar-la al núvol, garantireu la seguretat de les vostres dades.

Avui us mostraré com xifrar un disc dur. És fàcil de fer i un cop el configureu, el procés és automàtic. No heu de conèixer els detalls tècnics més àgils que cal seguir, però us proporcionaré una visió ràpida del seu funcionament i, a continuació, us mostraré la millor manera de xifrar un disc dur: a Windows, Linux o MacOS.

Mètodes de xifrat del disc dur

El xifratge del disc funciona d’una manera diferent del xifrat del correu electrònic, ja que no heu de xifrar fitxers de forma individual.

Podeu optar per xifrar només certs fitxers, si voleu, però hi ha un problema en fer-ho: a mesura que obriu fitxers i utilitzeu programari, el vostre ordinador sol escriure fitxers temporals al disc en ubicacions de les quals és possible que no en tingueu coneixement..

Per exemple, si esteu treballant en un document sensible que teniu previst realitzar el xifrat al finalitzar, el programari pot copiar les dades en un fitxer temporal, ja que desa automàticament la vostra feina..

Tot i que xifreu el fitxer quan hagueu finalitzat i suprimiu la còpia original, no hi ha realment desaparegut. Penseu en el disc dur com a emmagatzemar una adreça que apunta als vostres fitxers, en lloc dels fitxers ells mateixos, quan elimineu el fitxer, realment suprimiu la “adreça” que apunta al fitxer i el vostre ordinador visualitza aquella zona com a espai lliure..

Les dades no desapareixen en realitat fins que el vostre ordinador no la sobreescriu, que es produeix de forma aleatòria a mesura que creeu o descarregueu fitxers nous. Això vol dir que un atacant podria utilitzar programari forense per localitzar fitxers que pensava que se suprimeixen, cosa que derrota en primer lloc el punt de xifrar-los..

És per això que el xifrat de disc complet és la millor manera de xifrar un disc dur. Quan hiberneu o apagueu l’ordinador, totes les vostres dades queden bloquejades. Apareix com escombraries aleatòries per a qualsevol persona que intenti accedir-hi. Si voleu obtenir més informació sobre aquest procés, Symantec compta amb un excel·lent llibre blanc que ofereix una visió breu i concisa del procés.

Una partició és simplement una porció del disc dur reservada per al seu ús. El xifrat del disc complet crearà una petita partició al començament de la unitat que permet al vostre ordinador començar a arrencar.

El programari de xifrat xifrarà la partició del disc dur que conté el vostre sistema operatiu i dades. Quan el vostre equip només inicia la petita partició d’arrencada no xifrada. Les vostres dades romanen segures i inaccessibles fins que les desxifreu.

Millor programari per xifrar el disc dur

El millor programa per xifrar un disc dur dependrà del sistema operatiu que utilitzeu. Els venedors del sistema operatiu s’adonen que les vostres dades són valuoses per a vosaltres i cada sistema operatiu inclou normalment una utilitat per xifrar el disc dur durant la instal·lació.

Si ja heu instal·lat el sistema operatiu i voleu xifrar un disc dur sense formatar, no us endevineu, hi ha maneres de xifrar una unitat de disc dur que no us cal que formateu i reinstal·leu el vostre ordinador..

Què necessitareu

Tot el que necessiteu per xifrar el vostre disc dur és el programari de xifratge i, preferiblement, una unitat flash o un CD per emmagatzemar una clau de seguretat i una frase de contrasenya, que és el que necessitareu per desbloquejar el disc xifrat..

Depenent del programari utilitzat, desbloqueareu el disc dur mitjançant una contrasenya, un fitxer de claus o tots dos.

És extremadament important que no perdeu la contrasenya o la clau. L’ideal seria que guardeu una còpia escrita de la vostra paraula de pas en una ubicació segura coneguda només per vosaltres, almenys fins que no la memoritzeu. Guardeu una còpia de la clau de recuperació en una unitat USB i emmagatzeneu-la en algun lloc segur, ja que si perdeu la frase de contrasenya i la clau, no hi ha manera de recuperar les dades..

Xifrat d’un disc dur a Windows, Mac o Linux

Hem tractat per què necessitau xifrar la unitat i què heu de fer, ara ens centrarem en el procés de xifrat en funció del vostre sistema operatiu.

Xifra un disc dur a Windows 7, 18 i 10

Si utilitzeu Windows, us mostraré com xifrar un disc dur amb BitLocker, proporcionat per Microsoft. BitLocker és una eina altament segura que xifra les dades mitjançant l’estàndard de xifrat avançat per bloquejar les dades.

Pas 1: Feu clic a “arrencar”, feu clic a “panell de control”, feu clic a “sistema i seguretat” i després feu clic a “Xifrat de la unitat de BitLocker”.

Pas 2: Feu clic a Activar BitLocker.

Nota: Si el vostre equip té TPM (Mòdul de plataforma de confiança), BitLocker pot activar-lo i requerir un reinici. Quan torni a encendre l’ordinador, veuràs un missatge sobre com habilitar TPM: varia en funció del fabricant de maquinari, però si necessites ajuda, no pots comentar o enviar-me un correu electrònic i t’ho explicaré..

Pas 3: Escolliu utilitzar un PIN, una frase de contrasenya o una clau d’inici per desxifrar el disc dur, segons quina versió de Windows o Bitlocker utilitzeu i si teniu o no un ordinador amb TPM..

Trieu un pin d’entre 8-20 caràcters i anoteu-lo fins que el memoritzeu. Si trieu una clau d’inici, podeu copiar-la a una unitat flash.

Pas 4: Desa o imprimeix una clau de recuperació. Us suggereixo fer les dues coses, ja que perdre això significa perdre les vostres dades. També podeu optar per desar la clau de recuperació al vostre compte de Microsoft.

Pas 5: Se us demanarà que reinicieu el vostre equip i BitLocker iniciarà el procés de xifrat.

Xifra un disc dur a MacOS

Apple ha adoptat una posició de protecció a la privadesa (bé, la majoria de les vegades) per protegir els seus usuaris. Des del sistema operatiu OS X Yosemite, FileVault està habilitat de manera predeterminada (consulta el nostre article sobre les millors alternatives TrueCrypt per obtenir més informació sobre FileVault).

Això vol dir que si esteu executant Yosemite o posterior, ja podeu tenir el xifrat del disc complet activat. Podeu comprovar-ho fent clic a la icona d’Apple, feu clic a “Preferències del sistema” i després feu clic a “seguretat & privadesa ”. La pestanya FileVault mostrarà si està activada o no.

Pas 1: Per activar FileVault i xifrar un disc dur al vostre Mac, simplement feu clic al botó amb l’etiqueta “Activa FileVault”. Haureu d’introduir un nom d’usuari i una contrasenya d’administrador i, si hi ha diversos comptes d’usuari, haureu de fer clic al botó “Habilitar l’usuari”. Quan FileVault està habilitat, cap usuari no es pot iniciar la sessió automàticament. El disc dur només es desxifra quan un usuari introdueix la seva contrasenya per iniciar la sessió..

Pas 2: En aquest moment creareu una clau de recuperació. A Yosemite i versions posteriors, podeu utilitzar el vostre compte iCloud per desbloquejar el disc i restablir la vostra contrasenya.

Si continueu executant Mavericks o anteriors, podeu emmagatzemar la clau de recuperació a Apple proporcionant una pregunta de seguretat i tres respostes.

Nota: Anoteu-los. Si les perds, Apple no us podrà ajudar a recuperar les vostres dades.

També hi ha una opció per crear una clau de recuperació local. Torna a escriure-ho i emmagatzema-ho en un lloc segur.

Xifra un disc dur a Linux

Hi ha moltes distribucions diferents de Linux i el xifrat d’un disc dur de Linux es pot realitzar de diverses maneres diferents.

El mètode més senzill, per descomptat, és xifrar el disc dur durant la instal·lació de la distribució escollida.

La majoria de les distribucions populars de Linux ofereixen aquesta opció durant la instal·lació. Fedora, Ubuntu, Debian, Mint i openSuse es troben entre les distribucions que proporcionen un mètode de xifrat de disc complet de fàcil ús durant la instal·lació.

Aquí hi ha les males notícies: habilitar el xifrat del disc complet al sistema Linux després de la instal·lació és un procés complex que requereix diversos passos complicats.

Primer, heu d’utilitzar Gestió de volums lògics (LVM) per poder canviar la mida de les particions existents. Després haureu de disposar d’espai lliure suficient per crear particions xifrades per a les vostres dades existents, copiar-les i, a continuació, suprimir les particions no xifrades originals..

Per xifrar una instal·lació existent de Linux, haureu d’estar còmode amb la línia d’ordres, a més de crear, canviar de mida i destruir particions manualment. La vostra opció més senzilla és fer una còpia de seguretat de les dades a una unitat externa mitjançant una eina com DejaDup i, a continuació, instal·lar una còpia nova de la vostra opció de tria..

La majoria de les distribucions de Linux utilitzen una configuració anomenada “LVM a LUKS”, que significa Gestió de volum lògica a Configuració de claus unificada per Linux. Aquest és un tema llarg que no aprofundiré per motiu de brevetat, però els lectors interessats poden llegir més si tenen curiositat.

En resum, durant la instal·lació, quan l’instal·lador es troba en l’etapa de particions, podeu seleccionar xifrar el disc dur. Trieu una frase de contrasenya i podreu sobreescriure les dades existents. Si teniu dades confidencials, heu de deixar que el sistema el sobreescrigui. Tingueu en compte que, segons la mida del disc, pot ser un procés molt llarg.

Com sempre, escriviu la vostra frase de contrasenya fins que l’heu memoritzada o la deixeu anotada en un lloc segur. Si perdeu aquesta frase de contrasenya, perdreu les dades.

Conclusió

Un ordinador portàtil és fàcil de robar, i amb això les dades valuoses que hi conserveu. Tot i que podeu xifrar un fitxer o una carpeta per si mateix, l’única manera de protegir totes les vostres dades alhora és utilitzar el xifrat del disc complet.

Xifrar el disc dur a Windows, Mac o Linux és bastant fàcil i es pot fer en pocs minuts. Si voleu duplicar la vostra seguretat, també us recomanem que utilitzeu qualsevol dels nostres proveïdors d’emmagatzematge en núvol segur.

Feu-nos-ho saber si teniu dubtes o comentaris, i no dubteu a compartir-ho a les xarxes socials per ajudar els vostres amics, familiars o companys de feina a aprendre a mantenir les seves valuoses dades segures. Gràcies per llegir.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map