Si funksionon lojërat në cloud? Një udhëzues për vitin 2020

Lojërat në cloud, sipas shumë kompanive që hyjnë në fushë, janë e ardhmja e lojrave. Edhe pse kjo po e shtyn atë shumë larg – lojrat lokale do të mbizotërojnë për shumë dekada që vijnë – lojërat në cloud mund të jenë një alternative serioze disa vjet poshtë vijës. Disa shërbime, të tilla si Shadow dhe PlayStation Now, shfaqin atë. 


Teknologjia që përdor lojërat në cloud ka rreth e rrotull për shumë vite, kështu që nuk është një mungesë e teknologjisë që e ka mbajtur lojën e cloud të arrijë në rrjedhën e përgjithshme. Infrastruktura, kapaciteti i rrjetit dhe teknologjia e hyrjes në distancë luajnë një rol të madh në sa i butë është përvoja juaj e lojrave, jo vetëm shpejtësia juaj e internetit. 

Në këtë udhëzues, ne do të mbulojmë sesi funksionon lojërat me bazë cloud, në mënyrë që të kuptoni nëse është një zgjidhje e përshtatshme për ju. Për më tepër, ne do të flasim për disa nga çështjet që vijnë së bashku me të, si dhe kufizimet e teknologjisë në gjendjen e saj aktuale. Gjatë rrugës, ne do të sjellim disa mundësi nga udhëzuesi më i mirë i lojrave në cloud për të ilustruar pikat tona.

Farë është lojërat me re?

lojëra cloud

Para se të futni sesi funksionon lojërat në cloud, duhet të kuptoni se çfarë është. Edhe pse “lojërat në re” janë fraza e gërvishtur e hedhur rreth, ai gjithashtu mund të etiketohet si “informatikë në distancë”. Në thelb, një platformë e lojrave cloud ju lejon të përdorni një kompjuter në distancë, ose duke ofruar një përvojë të plotë në desktop, ose duke e kufizuar atë vetëm në një lëshues lojrash.

Në thelb, ju po dërgoni komanda në makinën e largët, duke thënë, duke lëvizur kursorin ose duke shtypur fjalëkalimin tuaj. Makina e largët e merr atë komandë dhe e ekzekuton si çdo kompjuter normal. Whatfarë po ndodh në atë kompjuter të largët është transmetuar pastaj tek ju, dhe, me një sasi të vogël latente, mund të ndjehet si në kohë reale. 

Siç është rasti me platformat streaming si Netflix, shërbimet e lojrave në cloud kanë adoptuar metoda të ndryshme të kodimit të videove. Kjo lejon që platforma si Shadow ose Vortex të adaptojnë rrjedhën e videos bazuar në shpejtësinë tuaj të internetit. Nëse lidhja juaj bie, video do të tregojë më shumë objekte kompresimi. 

Me pak fjalë, lojërat në cloud janë një rrjedhë video që mund ta kontrolloni. Për disa platforma, kjo do të thotë që ju mund të kontrolloni një përvojë të plotë në desktop, ndërsa në të tjerët, është e kufizuar në vetë lojën. Ky është një përmbledhje themelore, por bëhet pak më e ndërlikuar se kaq. Le të flasim më specifikisht se si funksionon lojërat në cloud dhe kufizimet që vijnë me të.

Si funksionon lojërat në cloud?

informatikë cloud

Lojërat në cloud janë mjaft të thjeshta nëse e kuptoni sesi funksionojnë platformat streaming si Netflix. Kur lidheni me Netflix, ju po dërgoni një kërkesë në një server që strehon përmbajtjen që dëshironi të transmetoni. Pasi të dërgohet ajo kërkesë, Netflix fillon të ju ushqej përmbajtjen që është ruajtur në server në një rrymë, pra emri. 

Mund të bësh të njëjtën gjë me lojrat, thjesht duhet ta bësh shumë herë gjatë. Kur luani një lojë video, ju vazhdimisht po futni komanda, dhe loja po i përgjigjet kësaj. Për shembull, në një PC, shtypja e tastit “W” do t’i thoshte karakterit tuaj të lëvizë përpara dhe duke shtypur butonin “A” në një Xbox mund t’i tregojë karakterit tuaj që të kërcejë. 

Kur luani një lojë në re, ju akoma po futni komanda, por po e bëni atë përmes një rrjeti. Një kompjuter i largët po ekzekuton një shembull të lojës që po luani, dhe ekrani po transmetohet drejt teje. Inputet tuaja dërgohen përmes rrjetit, makina e largët përgjigjet me çfarëdo komande që po dërgohet dhe rryma që po shihni është azhurnuar. 

E gjithë kjo ndodh në një çështje milisekonda, të cilat ndonjëherë mund të vini re (më shumë në atë në pjesën tjetër). Edhe pse të gjitha lojrat e cloud funksionojnë në mënyrën e përshkruar më sipër me disa kapacitete, jo të gjitha platformat ofrojnë përmbajtje në të njëjtën mënyrë.

Për shembull, Shadow ju lejon të keni akses të plotë në një makinë të largët Windows (lexoni rishikimin tonë Shadow), ndërsa Vortex kufizon hyrjen tuaj në platformën DRM që loja po përdor (lexoni rishikimin tonë Vortex). Të dyja platformat ofrojnë një rrjedhë mbi rrjetin tuaj, por lejojnë qasje të ndryshme në atë makinë të largët. 

Makineritë me të cilat lidheni janë zakonisht serverë brenda një qendre të të dhënave. Në rastin e PlayStation Tani, me atë që ju lidheni ka të ngjarë disa serverë të vendosur në qendrat e të dhënave që drejtojnë Rrjetin PlayStation (lexoni rishikimin tonë PlayStation Now). Në rastin e Blacknut, ka të ngjarë hapësira me qira të serverit nga një rrjet ekzistues cloud si AWS (lexoni rishikimin tonë të Blacknut). 

Vendndodhja e qendrës së të dhënave është e rëndësishme – ne do të flasim për këtë në pjesën tjetër – por kështu është edhe infrastruktura. Shumë shërbime të lojrave cloud përdorin serverë të përbashkët. Kjo do të thotë që serveri është i pajisur me ton të kuaj-fuqi në CPU dhe departamentet e grafikës, por përdoruesit duhet të ndajnë ato burime.

Për shkak se burimet janë të kufizuara, faktorë të tillë si numri i përdoruesve që hyjnë në server shkaktojnë ngadalësime. Kjo mund të vijë në formën e belbëzimit, ulje të cilësisë së figurës dhe vonesës. Edhe pse është e lehtë t’i atribuosh këto çështje në një lidhje të ngadaltë në internet, problemi zakonisht qëndron në mënyrën se si mirëmbahen serverët dhe përdoruesit. 

Sidoqoftë, disa shërbime të lojërave në cloud, siç është Shadow, përdorin burime të dedikuara. Mund të ketë, të themi, 10 karta grafike 10 GTX 1080 dhe CPU për t’i shoqëruar ato në një server të vetëm, por burimet e serverit janë të segmentuara dhe të dedikuara për një përdorues të vetëm. 

Në rastin e Shadow, ju po merrni një ruajtje të dedikuar, RAM dhe grafikë, dhe, për çuditërisht, cilësia rreh konkurrencën edhe në një lidhje modeste.

Ballafaqimi me Latency dhe Bandwidth

Bandwidth i lojrave cloud

Të dy faktorët që duhet të merren parasysh kur flasim për lojërat në cloud janë latente dhe bandwidth. Lojtarët ka të ngjarë të njohin kohëzgjatjen ose, siç përmendet shpesh, “ping”. Ping-u juaj është sa kohë duhet – zakonisht në milisekonda – që një input të dërgohet nëpër një rrjet në një udhëtim të rrumbullakët. Ishte faktori kryesor që shikuam në VPN-në më të mirë për udhëzuesin e lojrave.

Latente përdoret për të matur sa e mirë është lidhja juaj kur luani në internet sepse kërkesat që po dërgoni janë gjithçka që ka rëndësi. Nëse ju dhe një mik po luani një lojë në internet, ekzistojnë dy seanca lokale të asaj loje, një për secilin prej jush. 

Për shkak të kësaj, asnjë e dhënë e lojës nuk duhet të transferohet në rrjet. Ju secili ka qasje në të njëjtat textures, muzikë dhe animacione. Të dhënat e vetme që duhet të transferohen në rrjet janë inputet. 

Për shembull, nëse jeni duke luajtur një raund të Counter-Strike: Global Offensive me një pingë prej 85 milisekonda, dhe ju qëlloni mikun tuaj në lojë, kjo do të thotë se duhet gjithsej 85 milisekonda për atë input të dërgohet mik dhe kthehu te ti. 

Latenca është kryesisht një faktor se sa larg është një server nga vendndodhja juaj fizike. Sa më i afërt të jeni me serverin me të cilin po lidhni, aq më e ulët është latenca juaj, në shumicën e rasteve. 

Në rastin e lojrave në internet, gjerësia e brezit – sasia maksimale e të dhënave që mund të transferohen – nuk ka rëndësi, pasi ju vetëm transportoni pjesë të vogla të të dhënave. Për lojërat në cloud, sidoqoftë, gjerësia e brezit është një metrikë kyçe. 

Ashtu si të luani lojëra në internet, vonesa juaj është e rëndësishme në përcaktimin se sa kohë duhet për regjistrimin e inputeve tuaja. Sidoqoftë, ndryshe nga të luajturit në internet, shumë të dhëna duhet të transferohen përmes rrjetit. 

Dorëzimi për lojë po ndodh në serverin e largët, do të thotë burimet që në të vërtetë po bëjnë që imazhi të ndodhë. Pastaj, një rrjedhë video e asaj interpretimi dërgohet në makinën tuaj. Ky azhurnim i rrymës bazuar në inputet tuaja.

Kjo është arsyeja pse platformat e lojrave në cloud nuk kërkojnë shpejtësi të larta të shkarkimit. Shadow kërkon më së shumti në 15 Mbps, por ne kemi parë aq pak sa 5 Mbps. Për një pikë krahasimi, Netflix rekomandon një shpejtësi të shkarkimit 25 Mbps për transmetimin e videos 4K. Shumë më e rëndësishme janë gjerësia e bandës tuaj dhe latente. 

Rrjetet e mbingarkuara që kanë shumë pak bandwidth do të shkaktojnë probleme, pasi përgjegjësia e inputeve tuaja është thelbësore kur luani në rrjet. 

Duke e krahasuar atë përsëri me transmetimin e videos, gjerësia e bandës nuk është shqetësuese. Një sasi e kufizuar e brezit të bandës ende mund të prodhojë një rezultat të arsyeshëm, pasi nuk do të dërgoni asnjë input në rrjedhën e videos. Nuk ka nevojë të përgjigjet, kështu që ju nuk do të vini re një ndryshim. 

Për shkak të natyrës në ndryshim të vazhdueshëm të lojrave, megjithatë, kjo përgjegjësi mund të krijojë ose prish përvojën. Ju duhet një lidhje e qëndrueshme në internet dhe qendra të ngushta të të dhënave për lojërat në cloud, nuk ka asnjë argument për këtë. Sidoqoftë, sa shpejt kompjuteri i largët mund t’u përgjigjet kërkesave tuaja është po aq i rëndësishëm.

Kufizimet e Lojërave në Cloud

lojëra cloud

Kufizimi më i madh me lojërat në cloud është infrastruktura. Për momentin, shumë shërbime të lojrave në cloud janë ose duke përdorur qendrat ekzistuese të të dhënave ose duke marrë me qira hapësirë ​​nga një re e madhe për të ekzekutuar platformën e tyre, e cila është e vështirë për t’u kontrolluar. Për më tepër, ka pasur një rritje të lojrave cloud në vitet e fundit, gjë që ka bërë që shumë kompani të sjellin produkte në treg shumë shpejt. 

Një vështrim i shpejtë i termave të kërkimit e mbështet këtë. Megjithëse termi “lojëra cloud” ka vetëm një vëllim kërkimi prej 34,000 në muaj, sipas Ahrefs, platformat e njohura si Stadia janë shumë më të larta. Për shembull, “stadia” ka një vëllim global kërkimi prej 233,000 në muaj dhe “geforce tani” ka një vëllim kërkimi prej 237,000 në muaj (lexoni rishikimin tonë të GeForce Tani).

Për shkak të nxitimit të popullaritetit, një shërbim plotësisht i paraqitur me lojëra cloud nuk duhet të realizohet. Shadow afrohet me disponueshmërinë e tij të kufizuar dhe pajisjen e dedikuar, por madje edhe platformat si PlayStation Tani që kanë rreth e rrotull për disa vjet luftojnë për të ofruar një përvojë të qëndrueshme. Shërbime si Loudplay tregojnë qartë një mentalitet gjysëm të pjekur. 

Ka pasur disa hapa në drejtimin e duhur, megjithëse. Disponueshmëria e internetit me fibra optike në Shtetet ka siguruar që ka shumë gjerësi bande për të shkuar rreth e rrotull, dhe rritja e ruterave me dy ose tri-band mund të sigurojë që ju po dërgoni të dhëna mbi një frekuencë që nuk është e mbingarkuar me trafik.

Kufizimi më i madh, duket se janë makinat në distancë. Ndarja e burimeve të serverit dhe mungesa e kapacitetit të rrjetit çojnë në një përvojë të dobët të lojrave, e cila, me të drejtë, është e lidhur me lojërat në cloud në këtë kohë. Sidoqoftë, me opsione si Stadia, GeForce Tani dhe Shadow rreth, një përvojë e lojrave në cloud “shkoni kudo, bëni ndonjë gjë” mund të jetë rreth e rrotull.

Mendimet përfundimtare

Megjithëse lojërat në cloud nuk janë realizuar plotësisht, është shumë më mirë se sa disa vjet më parë. PlayStation Tani ofron një përvojë mbresëlënëse për tifozët Sony, ndërsa Shadow tregon lojëra gati-latente në PC. Opsionet e tjera, të tilla si Vortex dhe Blacknut, janë të bukura, por askund afër qenve të lartë. 

Përvoja e plotë është akoma disa vjet pushim, por tani ka opsione që afrohen.

Whatfarë mendoni për lojërat në cloud? Ende keni pyetje që keni? Na tregoni rreth tyre në komentet më poshtë. Si gjithmonë, faleminderit për leximin. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map