Bitdefender срещу Avast: Кое трябва да изберете през 2020 г.?

Bitdefender е един от най-добрите налични антивирусни продукти. Той има отлични резултати за защита, широка гама от функции и разумна цена за зареждане. Макар че Avast липсва в някои от тези области, има такъв щедър безплатен план, който може да ви накара да помислите два пъти за надграждането.


В това сравнение на Bitdefender и Avast ще ви помогнем да решите дали надстройката си заслужава. Въпреки че можете да получите много безплатен пробег на защита с Avast, допълнителните функции и защита може да ви тласнат към абонамент с Bitdefender.

Ще предоставим преглед на тези продукти в пет кръга. Ако искате повече подробности за която и да е от услугите, не забравяйте да прочетете нашия ревю за Bitdefender Antivirus или нашия преглед на Avast Pro.

Настройване на битка: Bitdefender срещу Avast

Bitdefender и Avast се харесват на различни пазари. Bitdefender има скромен набор от планове, които макар и да са по-скъпи първоначално, достигат по-ниска скорост. Avast, от друга страна, привлича потребителите с щедър безплатен план, за да рекламира функция, опакована, но по-скъп, пакет за сигурност.

Различните бизнес модели обаче не обясняват кое е точно за вас. Цената е съображение, но само една част от нашето сравнение. Ще сравним Bitdefender и Avast, използвайки същите критерии, които използвахме в нашето най-доброто ръководство за антивирусен софтуер.

Те ще се състезават във функции, цени, удобство за потребителя, защита и поддръжка. Ще разгледаме какво предлагат доставчиците във всеки раздел, ще дадем някои мисли за това как те сравняват и ще обявим победител. Който и от доставчиците да твърди, че поне три от петте кръга ще спечелят сравнението.

За разлика от сравнението на Bitdefender срещу Kaspersky, този е поляризиращ. Въпреки че има известна гъвкавост в нашата оценка, има достатъчно значителни разлики между тези два доставчика, за да направим печалбата конкретна.

Въпреки това, препоръчваме да прочетете всеки раздел, а не просто да прескачате победителите. Нещата, които харесваме или не харесваме за конкретен доставчик, не са подходящи за всички, така че малките разлики, като липсата на определена функция, може да не са прекъсвачи на сделки за вас.

1

Характеристика

Функциите са важни за модерен антивирус. Дори безплатното предлагане на Avast идва с функции, които надхвърлят откриването и премахването на зловреден софтуер. Ще разгледаме пакетите за сигурност, които Bitdefender и Avast са изградили, и ще оценим цялостното качество на включените екстри.

Bitdefender

Bitdefender има отлична гама от функции, които се изграждат с увеличаването на плановете. Най-скъпият план, Total Security, е витрина за тези функции. Евтините планове, като Antivirus Plus, също имат добра гама от функции, но липсват основни функции за защита като родителски контрол и предотвратяване на уеб атаки.

Total Security е впечатляваща. Имате достъп до мениджър на пароли и ограничен VPN. Мениджърът на пароли е основен. Той има възможност да съхранява пароли, кредитни карти и самоличности и автоматично да ги попълва във вашия браузър. Все пак специализиран мениджър на пароли, като Dashlane, има по-добри функции (прочетете нашия преглед на Dashlane).

Bitdefender-Портфейл

VPN е по-скоро изпитание от всичко друго. Можете да използвате до 200 MB на ден, преди да се наложи да надстроите. Подобно е на включената VPN на Kaspersky (прочетете нашия рецензент на Kaspersky Anti-Virus), която се захранва от Hotspot Shield (прочетете нашия преглед на Hotspot Shield).

Този малък обем данни може да заобиколи опасностите от обществения WiFi и за нетехнологиите смятаме, че е хубаво включване. Можете обаче да получите повече данни и по-добра сигурност безплатно. Windscribe например има един от най-щедрите безплатни VPN планове, които сме виждали (прочетете нашия преглед на Windscribe).

Основният пакет за сигурност също е хубав. Bitdefender включва многопластова защита от компютърна защита, която включва слой за защита на данните и постоянен мониторинг на вашите чувствителни документи. Уверете се, че прочетете нашето ръководство, какво е извличането на софтуер, ако не сте запознати с това гадно парче злонамерен софтуер.

Любимата ни сигурна функция е Rescue Mode. Rescue Mode спестява вашата машина дори от най-сложния зловреден софтуер, като rootkits. Тази форма на злонамерен софтуер получава дълбоки разрешения за потребители, което прави почти невъзможно премахването. Rescue Mode ви позволява безопасно да стартирате вашата машина и да я премахнете.

Има и много други функции, включително защита на социалните мрежи, съветник по защита на WiFi и защита на уеб камерата (първата ни препоръка в нашето ръководство за това как да защитите вашата уеб камера). Bitdefender има стабилен набор от функции и макар че дистрибуцията е странна, все още има много за харесване.

Avast

Avast има по-дълъг и по-скъп списък с планове. Функции, които Bitdefender предлага като пробна версия, като например VPN, са включени като пълни услуги в плана на най-високо ниво на Avast. Това, което ни впечатлява най-много, е безплатното предлагане на Avast.

Безплатната версия на Avast осигурява основна защита срещу злонамерен софтуер в реално време, заедно със съветник за сигурност на WiFi и мениджър на пароли. Функциите спечелиха място в нашето ръководство за най-добрия безплатен антивирусен софтуер. Липсват обаче разширени мерки за защита, за да ви предпази от неща като опити за фишинг.

Мениджър на пароли Avast Pro

След като започнете да плащате, функциите стават по-здрави. Интернет Сигурността включва допълнителен слой от защита от компютърна защита, фишинг производство, усъвършенствана защитна стена, злонамерена защита на уебсайтове и, любимата ни функция, режим Sandbox.

Avast Wifi инспектор

Avast Sandbox ви позволява да стартирате подозрителни приложения в защитена среда и да видите как се държат. Ако изтегляте съмнителен торент (прочетете нашия най-добър VPN за торент), например, можете да отворите файла в Sandbox, без риск да засегнете вашата локална машина.

В горната част на линията е Avast Ultimate, който включва 130 долара в екстри. Можете да използвате Avast SecureLine VPN, Avast Cleanup Premium и Avast Passwords Premium. VPN не е страхотен сам по себе си, но е приличен като безплатно включване. Можете да прочетете за това в нашия преглед на Avast SecureLine VPN.

Passwords Premium не предлага много в сравнение с най-добрите мениджъри на пароли. Основните му функции са влизане с едно докосване на мобилни устройства и парола Guardian, услуга за наблюдение, която ще ви предупреди, ако акаунтът е нарушен. Като включване в Ultimate, това е добре, но не струва 19,90 долара годишно ала карт заявена цена.

Cleanup Premium сам си заслужава надстройката. Тази функция ще сканира вашето устройство за всякакви външни файлове и ще ги премахне, включително счупени или излишни записи в регистъра, стари кеш файлове и други. Той също така ще анализира фоновите приложения и услуги, за да можете да ускорите вашата машина.

Avast има по-дълъг списък от функции с по-висок ценови маркер, който да съвпада. Допълнителните услуги, включени в Ultimate, го отличават от Bitdefender. Въпреки това, игнорирайки този план от най-високо ниво, характеристиките са подобни, просто се разпределят по различен начин.

Кръгла първа мисъл

Има много за харесване на Avast, особено в горния край. Пясъчниците, почистването и SecureLine са всички атрактивни функции. Обаче прости добавки като Bitdefender Photon, която анализира хардуерната и софтуерната конфигурация за оптимизиране на сканирането, липсват..

Дори като включвания, VPN и мениджърът на пароли от Avast са в най-добрия случай и изглежда тези функции са били изтласкани на преден план в жертва на прости, но мощни функции. Bitdefender има по-добър набор от функции за защита на по-ниска цена и можете да пазарувате услуги за почистване, мениджър на пароли и VPN a la carte.

Кръг: Характеристики Точка за Bitdefender Antivirus

Антивирусно лого на Bitdefender
Лого на Avast Pro

2

Ценообразуване

С много безплатни и евтини антивируси се движат наоколо, трудно е да се оправдае високата цена. Ще разгледаме гамата от планове, предлагани от Avast и Bitdefender, и ще сравним функциите в контекст с цената.

Bitdefender

Bitdefender има прост, три плана състав, който включва допълнителни функции с увеличаването на цената. Докато двата евтини плана, Antivirus Plus и Internet Security, са само за Windows, горната част на линията Total Security може да защити до 10 устройства на Windows, macOS, iOS и Android (спечелвайки го като печелившо място в най-добрия ни антивирус за избор на Android ; Avast вкара пето място).

Антивирус Плюс, който може да покрие от един до 10 компютъра, е евтин при първоначалния срок. Странно е, че Bitdefender предлага само промоционални цени за планове с три компютъра. Ако искате да го закупите за една, пет или 10 машини, ще трябва да заплатите пълната тарифа.

Това се компенсира от дългосрочни планове. Можете да закупите до три години напред с промоционалния курс. Въпреки че цената годишно е една и съща, тя ви дава повече време преди да започне скоростта на подновяване.

Internet Security работи по същия начин. Можете да закупите защита от един до 10 компютъра с Windows за период до три години. Подобно на Antivirus Plus, промоционалната ставка се прилага само при закупуване на защита за три устройства.

Това е само 5 долара повече и лесно печели този хляб. Internet Security добавя функции като родителски контрол, защита на уеб камерата и съветника за сигурност на WiFi. Той също така включва Безопасни файлове, което добавя още един слой защита от извличане на софтуер.

Най-атрактивният план е Total Security, не само заради способността му да защитава множество операционни системи, но и заради отличните си промоционални цени. Той може да защити пет или 10 устройства до три години наведнъж. Без значение колко устройства използвате или за колко години, ще получите първоначална цена с отстъпка.

Функции като родителски контрол изглеждат по-привлекателни в контекста на план за много устройства. Ако защитавате 10 устройства, вероятно тези устройства обхващат най-малко две различни операционни системи, а Total Security ви дава право да защитавате и наблюдавате всичко.

Промоционалните цени са отлични в целия план. Процентът на подновяване също не е лош, наравно с другите антивирусни продукти на пазара. Поддръжката на Bitdefender за множество устройства и дълъг списък от функции го правят отлична стойност дори при подновяване.

Avast

Avast може да защити същите операционни системи като Bitdefender, но не в един план. Има разделение между функции и поддържани операционни системи, което означава, че ще харчите повече за функции, които Bitdefender включва безплатно.

Всички планове на Avast, с изключение на Ultimate, могат да защитават от един до 10 компютъра, но не е наличен план за много устройства. Ще трябва да закупите защита за Android отделно, ако искате да защитите мобилното си устройство. Въпреки че можете да инсталирате VPN и мениджъра на пароли на iOS устройства, няма iOS антивирус (поради което той не е направил нашия списък за най-добрият антивирус за Mac).

Avast предлага безплатни планове за macOS и Android, които могат да симулират план за много устройства. Въпреки това, подобно на Avast Free в Windows, непрекъснато се искат надграждане. Също така е трудно да се оправдае симулация, когато Bitdefender предлага истинска защита на много устройства.

Нашият любим план, Ultimate, може да осигури само едно устройство също. Докато всички останали планове могат да поддържат една, три, пет или 10 машини, Ultimate може да поддържа само една. Ultimate е само Avast Premier с екстри, така че неспособността му да защитава множество машини няма смисъл.

Всички цени също са за едно устройство. Интернет сигурността например изисква над 100 долара в допълнение към основната цена за защита на 10 устройства. За разлика от други планове за много устройства, цената на едно устройство всъщност се увеличава, тъй като добавяте повече към плана си.

Ако сте потребител само за Windows, тарифите не са ужасни. Цената е скромна за едно устройство и има впечатляващ списък от функции. Всеки друг сценарий прави бизнес модела на Avast да изглежда глупаво в сравнение с Bitdefender.

Кръгли две мисли

Ограниченият обхват на Avast и бизнес моделът могат да работят за вас. Необходимостта от защита на мобилни устройства в рамките на един план обаче не може да бъде пренебрегната. Bitdefender има по-логичен антивирусен състав, който ще се хареса на по-широк кръг потребители.

Кръг: Ценовата точка за антивирус на Bitdefender

Антивирусно лого на Bitdefender
Лого на Avast Pro

3

Удобство за потребителя

Антивирусите са по-сложни, отколкото преди, затова е важно да се осмисли всички функции. Ще разгледаме интерфейсите, които предлагат Bitdefender и Avast, както и настройките за сигурност, като например режими на сканиране.

Bitdefender

Bitdefender е много лесен за използване, най-вече заради функцията си за „бързи действия“ и профилите на производителност. Той също има добра мощност, което, за щастие, не пречи на използваемостта.

Инсталацията обаче отнема известно време. Изпълнимият от Bitdefender размер е половин гигабайт и ни отне повече от 10 минути, за да инсталираме по време на тестване. Това е антитеза на ефективната инсталация на Webroot (прочетете нашия преглед на Webroot SecureAnywhere).

След като инсталацията приключи, нещата изглеждат нагоре. Най-добрата характеристика на Bitdefender са „бързи действия“. Основният екран на потребителския интерфейс има пет плочки, които персонализирате с различни функции за лесен достъп. Ако използвате безплатната пробна версия, един от плочките е разпределен за реклама за надстройка.

Bitdefender-Interface

Конфигурацията ни използва останалите четири плочки за бързо сканиране, VPN, пълно сканиране на системата и SafePay, защитен режим на банкиране.

Бързите действия работят толкова добре, защото ви позволяват да извършвате действия от главния екран на потребителския интерфейс. Не е необходимо например да влизате в настройки, за да стартирате сканиране. Всичко, което искате е там, когато отворите приложението.

Над вашите действия ще намерите Bitdefender Autopilot. Автопилотът е система за препоръки за сигурност, която ще използва това, което е на вашето устройство, за да разпознае потенциални уязвимости. Той също така ще ви даде правилните действия, които да предприемете, за да закърпите тези уязвимости.

Bitdefender включва профили за производителност, които могат да оптимизират въздействието върху системата от използването на антивирус. Профилите фокусират ресурсите в някои области, докато ги подтискат в други, в зависимост от това какво правите. Например, „работният“ профил ще увеличи защитата по електронната поща, а „филм“ профилът ще потисне известията.

BitDefender профил-Settings

Ако планът ви поддържа повече от едно устройство, тогава Bitdefender Central ще бъде полезен. Това е уеб-базиран интерфейс за наблюдение на всички устройства, до които можете да получите достъп на всяка машина. Central ще ви покаже цялостната защита, както и всички известия за всяко от вашите устройства.

Bitdefender централен интерфейс

Интерфейсът на Bitdefender е лесен за използване извън кутията, но опитът се подобрява с бързи действия и профили. Има и много мощност за разопаковане, също Не бихме могли да измислим по-добър начин да използваме антивирус.

Avast

За разлика от предишните кръгове, Avast води добра борба тук. Въпреки че липсват бързи действия и профили, той все още има един от най-добрите налични антивирусни интерфейси. Ако обаче използвате евтин или безплатен план, клиентът има твърде много искания за надграждане.

Avast ще засенчи някои функции в потребителския интерфейс и ще покаже заключване до тях. Това са заключени функции, които не са включени в плана ви. Подобно на призива на Bitdefender за надграждане, ние нямаме нищо против заключените функции, които се показват в потребителския интерфейс като едва доловим натиск за надграждане.

Навигация Avast Pro

Не всички функции са такива. Някои, като VPN, се показват както всяка друга функция. След като кликнете върху него, вие ще бъдете отведени до страница за проверка, за да го закупите. Тази бекхенд реклама ни изключва интерфейса на Avast.

Да се ​​държиш така, сякаш е включена функция, когато тя е не само нескрита, но и объркваща.

Докато научите какво е и не е включено, интерфейсът не е лош. Avast включва четири режима на сканиране. Имате насочени, пълни и зареждащи сканирания, както и Smart Scans, които са ни любими. Smart Scans изпълняват обикновен антивирусен преглед, но също така проверяват за мрежови заплахи, подозрителни разширения на браузъра, уязвими проблеми със софтуера и производителността.

Режими на сканиране Avast Pro

Ако имате Avast Ultimate, можете да разрешите всички тези проблеми. Ако не, има още много искания за надграждане. Можете да разрешите някои, но неща като проблеми с производителността ще продължават да ви заяждат.

Всички планове се предлагат с Avast Secure Browser, който също се предлага безплатно безплатно. Secure Browser е браузър, базиран на Chromium, който има разширения като adblock и вграден мониторинг в реално време. Това е познато оформление, но липсва интеграцията на Google с Chrome.

Avast Pro Secure Browser

Жалко е, че Avast бомбардира потребителите с реклами. Интерфейсът е отличен, с логично оформление и много мощност. Постоянната употреба на бекхенд рекламни практики обаче води до загуба на блясъка.

Кръгли три мисли

Avast има страхотен интерфейс и ако можете да се справите с рекламите, той е достоен конкурент на Bitdefender. Въпреки това, Bitdefender има не само по-малко реклами, но и функции като бързи действия и профили на производителност, които го правят по-привлекателна опция като цяло.

Кръг: Точка за удобство на потребителите за Bitdefender Antivirus

Антивирусно лого на Bitdefender
Лого на Avast Pro

4

защита

Най-важният аспект на антивируса е доколко той ви пази. Ще сравним най-новите резултати от AV-Test, AV-Comparatives и MRG-Effitas, за да видим дали Bitdefender или Avast са по-сигурни. Ще разгледаме и номерата на ефективността, за да преценим колко гладни са и двете.

Bitdefender

Bitdefender има някои от най-впечатляващите резултати, които сме виждали от всеки антивирус. Това беше първият ни избор за най-сигурния антивирус. Той също има леко докосване до системните ресурси, въпреки че е по-тежък от някои други доставчици. Въпреки това добавянето на профили за производителност и хардуерна оптимизация заобикалят този проблем.

AV-Test го награди с перфектна оценка в тестовете си през август 2018 г. Bitdefender беше 100 процента ефективен срещу широко разпространен и нулев ден злонамерен софтуер. AV-Test използва само срамежлив от общо 20 000 проби. Средната стойност за индустрията за този период беше 100 процента, така че в светлината на това Bitdefender изглежда по-малко впечатляващ.

Bitdefender-Блокирани-Website

Безупречните резултати на защитата на Bitdefender обаче са правило, а не изключение. През април, когато средното за индустрията беше 99,5 процента, AV-Test все още намери 100 процента ефективност срещу широко разпространения и нулев ден зловреден софтуер.

Резултатите от изпълнението не са страхотни. Докато AV-Test присъжда на Bitdefender перфектен резултат в ефективността, той изяжда повече системни ресурси от средния антивирусен. Bitdefender забави машината с 25 процента, докато стартира популярни уебсайтове, тест, при който средният за индустрията е едва 15 процента.

Въпреки това, Bitdefender е равен или по-добър във всички други категории на производителност.

AV-Comparatives откриха подобни резултати. По време на тестването през август 2018 г. Bitdefender блокира 100 процента заплахи без фалшиви положителни резултати. От 17-те други тествани доставчици, Касперски беше единственият друг антивирус, който се похвали с тези резултати.

Най-новите данни за производителността на AV-Comparatives са от април 2018 г. Bitdefender получи отличен + рейтинг, най-високият възможен рейтинг, за производителност. Той поддържа този рейтинг от октомври 2012 г., когато получи напредналата оценка.

MRG-Effitas му присъди сертификат от ниво 2 в своя пълен спектър анализ на Q2 2018. Това сертифициране означава, че блокира 98 процента от злонамерен софтуер при всички тестове. Преглеждайки резултатите, Bitdefender има перфектни резултати е всички категории с изключение на блокирането на рекламен софтуер, където пропусна пет от 20-те използвани проби.

В тестовете за първото тримесечие на 2018 г. MRG-Effitas му връчи сертификат от ниво 1, което означава, че блокира всички заплахи незабавно или чрез мониторинг на поведението.

Avast

Не е изненадващо, че AV-Test също установи, че Avast е 100 процента ефективен срещу нулев ден и широко разпространен зловреден софтуер през август 2018 г., тъй като средното за индустрията беше 100 процента през това време. Връщайки се към месец юли, AV-Test установи, че само 99,2 процента е ефективен срещу зловреден софтуер с нулев ден и 99,9 процента срещу широко разпространен зловреден софтуер.

Априлските резултати са по-лоши. Avast поддържаше 99,9 процента защита срещу известен зловреден софтуер, но спадна до 98,9 процента срещу атаки с нулев ден.

Открита е заплаха от Avast Pro

Той също има по-малко от идеални резултати от производителността. Докато Bitdefender също се бореше при пускането на популярни уебсайтове, AV-Test открива Avast с четири процента по-бавен, докато изпълнява същата задача. Освен това беше по-бавно при копиране на файлове, но с по-малък марж.

AV-Comparatives намери добри резултати, но не и на нивото на Bitdefender. По време на тестването на 193 броя жив зловреден софтуер през август 2018 г. Avast беше 99,5 процента ефективен. Той имаше три фалшиви позитива – същият като AVG (който използва същата инфраструктура за сигурност, за която можете да прочетете в нашия AVG преглед).

Резултатите от производителността от AV-Comparatives обаче са отлични. Най-новият тест през април 2018 г. му присъди три от три звезди и напреднал + рейтинг. Той поддържа този рейтинг, откакто AV-Comparatives е тествал продукта, минус малко пролука през октомври 2014 г., където е спаднал до напреднала оценка.

MRG-Effitas му даде сертификат от ниво 1 в своя пълен спектър от анализи за Q2 2018, което означава, че Avast блокира всички заплахи незабавно или чрез защита на поведението. По време на същия този тест ESET Internet Security също получи сертификат от ниво 1 (прочетете нашия преглед на ESET NOD32).

Bitdefender и Avast превключват позициите в Q1 тестването, но Bitdefender скача от ниво 2 до ниво 1 и Avast пада в обратна посока. Тя се присъедини към Panda Internet Security във втория слой (прочетете нашия преглед на Panda Security).

Кръг четири мисли

В зависимост от лабораторията, за която се позовавате, Bitdefender и Avast са близки по резултатите от защитата. Резултатите от AV-Test показват мекота към нулев ден зловреден софтуер в края на Avast, което е важен фактор, който трябва да вземете предвид.

Трябва да се отбележи, че AV-Test оценява Avast Free, докато тества платена версия на Bitdefender. Теоретично, безплатната версия на Avast трябва да ви осигури същата защита, поне срещу злонамерен софтуер. Въпреки че имаме своите резерви относно легитимността на това, ще трябва да спазваме тази логика за този кръг и да го присъдим на Bitdefender.

Кръг: Защитна точка за антивирус на Bitdefender

Антивирусно лого на Bitdefender
Лого на Avast Pro

5

поддържа

Поддръжката не е толкова голяма загриженост, колкото защита, тъй като антивирусът е предназначен да живее на вашата машина като безшумен защитник. Въпреки това, тъй като защитните пакети стават по-сложни, има нужда от солидна система за поддръжка.

Bitdefender

Bitdefender има някои от най-добрата поддръжка, които сме виждали от антивирус. Има опции за контакт чрез чат на живо, имейл и телефон, както и дълбока база от знания, видеоклипове за практически действия и форум на общността.

Базата знания се раздели между домашните и бизнес продуктите и след това от отделните продукти в тези диапазони. Bitdefender поддържа статии още през 2015 г., така че можете да намерите поддръжка на датирани софтуерни части.

Bitdefender-знания

Повечето статии имат подробни инструкции и скрийншоти, но някои идват с придружаващ видео урок. Темите са основни, като например инсталиране на Bitdefender или заобикаляне на Central, но те все още са приятно допълнение.

Директната поддръжка също е отлична. Bitdefender отговори на нашето запитване по имейл за по-малко от шест часа. Ако имате нужда от по-незабавна поддръжка, можете да се обадите на Bitdefender денонощно. Денонощна телефонна поддръжка се предлага в 16 страни и ако попаднете извън тези места, можете да използвате световната английска линия за поддръжка.

Чатът на живо се контролира от AI, което означава, че ще се опита да отговори на вашия въпрос, като посочи статии в базата знания. Това обаче не е задължително. По всяко време по време на чата можете да поискате да бъдете прехвърлени на жив агент.

Avast

Avast има посредствена подкрепа. Фокусът е върху опциите „Направи си сам“ с объркваща и ограничаваща система за контакт. Базата знания обаче е силна и форумите са активни, въпреки че са датирани.

Базата знания е разбита по продукти, като всеки предлага около 20 записа. Има толкова малко, защото Avast покрива много основание във всяка статия. Една тема ще влезе в спецификата на различни операционни системи, например всеки раздел, включващ стъпка по стъпка инструкции и екранни снимки.

Avast база данни

Форумите са активни, но датирани. Дизайнът е познат и обхваща всеки продукт, който Avast предлага. Има над един милион активни потребители, което прави този грозен, но безценен ресурс за поддръжка.

Опциите за контакт силно липсват. Поддръжката по телефона е налична за всякакви въпроси, предпродажбени, но таксуването и техническата поддръжка са запазени за имейл. Потребителите на Avast Free нямат достъп до нито една форма на контакт.

Ограниченията за контакт изглеждат като прихващане на пари за Avast Total Care, услуга за поддръжка, която ще ви предоставя 199 долара годишно. Агент Avast ще осъществява дистанционен достъп до вашата машина, ще я премества за проблеми и ще се опита да внедри решения. Почти четири пъти по-висока от цената на основния план, не изглежда струва.

Кръг пет мисли

Системата за поддръжка на Bitdefender е отлична, докато Avast е прилична в най-добрия случай. Най-голямата привлекателност за Avast е отличната му база от знания, но на Bitdefender не му липсва този отдел. Натрупайте на върха на това изобилие от опции за контакт и модерен форум, победителят в този кръг е ясен.

Кръг: Точка за поддръжка на антивирус на Bitdefender

Антивирусно лого на Bitdefender
Лого на Avast Pro

6

Заключителни мисли

Bitdefender направи лесна работа на Avast, претендирайки за победа във всеки рунд. Това е първият ни избор в антивирусния софтуер, не само срещу Avast, но и срещу останалото антивирусно поле. Той обхваща всички основи, които трябва да има антивирус, като същевременно поддържа разумна цена.

Победител: Bitdefender

Това не означава, че на Avast липсват заслуги. Докато дистрибуцията на продукти изглежда гладна за пари, безплатният план е много щедър. Ако търсите безплатен антивирус, Avast е един от най-добрите налични възможности.

Харесвате ли повече Avast или Bitdefender? Уведомете ни в коментарите и както винаги благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map