Преглед на MozyPro – Прекъснато – Актуализирано 2020 г.

Преглед на MozyPro

MozyPro беше изкупен от Carbonite и сега принадлежи към това семейство.


За фирми, които искат да архивират множество компютри и с широки нужди на платформата, MozyPro предлага многостранна услуга за архивиране, която се оказва доста добра. Това включва 24/7 чат на живо и поддръжка по телефона и възможност за персонализиране на политиките за задържане на файлове за вашата потребителска база.

Въпреки това, всички правилни стъпки, които предприема, се отменят от ценовата марка, която се издига над конкуренцията. При над $ 850 долара годишно за 250 GB архивиране, вие ще плащате над единадесет пъти цената, предлагана от IDrive for Business (проверете нашия преглед на IDrive for Business за повече информация относно ценовата схема на тази услуга) за същия брой гигабайти.

За такъв тип разминаване на разходите може да очаквате онлайн резервно копие на услугата, което да превъзхожда, но истината на въпроса е, че MozyPro в повечето случаи изостава от останалата част от пакета в Cloudwards.net най-доброто онлайн резервно копие за бизнес обзор.

Преди да поемем парите си, препоръчваме да дадем на нашия MozyPro преглед на бърз прочит, за да се уверим, че е подходящ за вас, или да се запишете за 30-дневната безплатна пробна версия, ако сте най-практичният тип.

Силни & Слабости

Алтернативи за MozyPro

Характеристика

Въпреки че Mozy има своите проблеми, поддръжката на платформата – в по-голямата си част – не е един от тях. MozyPro осигурява онлайн резервно копие за неограничен брой лаптопи и настолни компютри. Поддържаните компютърни операционни системи включват Windows, Mac и Linux.

Налични са и резервни копия на файлови сървъри за Windows, Mac и Linux, както е архивирането за MS SQL Server и MS Exchange. MozyPro може да се използва и за архивиране на неограничени NAS устройства. Oracle Server не се поддържа – вижте IDrive for Business, ако това е нещо, от което се нуждаете.

MozyPro също не може да се използва за архивиране на данни от смартфон, въпреки че има мобилни приложения за Android и iOS, които можете да използвате за достъп до хранилището си на данни.

Можете също така да получите достъп до вашите файлове от уебсайта MozyPro. Тук също ще управлявате профила си, като използвате администраторска конзола за добавяне на нови потребители, наблюдение на архивирането и изпълнение на други административни задачи.  

Mozy поддържа едновременно архивиране на локални устройства за съхранение в допълнение към изпращане на данни в облака. Мозилните пазари тази функция е Mozy 2xProtect, но по-разговорно се нарича хибридно архивиране. Има предимства в поддържането на локално копие на вашите данни, не най-малкото от това е, че възстановяването при бедствия е по-бързо от локално съхранение, отколкото през интернет.

За да помогне бързо да получите данните си в облака, Mozy предлага куриерска услуга, наречена Mozy Data Shuttle. Mozy ще пренощува устройство за една нощ, за да заредите вашите данни. Изпратете го обратно и сервизните техници ще го прехвърлят директно на сървърите на Центъра за обработка на данни на Mozy, което потенциално ще ви спести седмици време.

За разлика от куриерската услуга на IDrive обаче, Mozy Data Shuttle не е безплатен или дори особено евтин.

Вие се таксувате въз основа на това колко данни трябва да архивирате:

  • 1.8TB струва $ 275
  • 3.6TB струва $ 375
  • 5.4TB струва $ 475
  • 7.2TB струва $ 575

Транспортната услуга също не е достъпна за възстановяване, което е малко изненада.

MozyPro включва и функционалност за синхронизация. Sync използва клиент, който може да бъде инсталиран на множество устройства, за да ви позволява да прескачате от едно към друго и да работите върху същия файл в почти реално време.

Тази функция е по-общо свързана с облачно съхранение, отколкото онлайн инструмент за архивиране, което прави включването й нещо странно.

Докато някои бизнес потребители ще се възползват от него, има специализирани решения за синхронизиране и споделяне на предприятия (EFSS), които предлагат по-мощни функции за производителност на работата. Ако това е нещо, което търсите, имаме ръководство за купувачи, предназначено да разгледа читателите през нужните и изходни точки за намиране на най-доброто решение на EFSS за тях.

MozyPro не е архивна услуга, а услуга за архивиране. Това означава, че ако изтриете файлове от компютъра си, в крайна сметка те ще бъдат изтрити от облака. Въпреки това, като администратор можете да коригирате политиката за задържане на потребителите и групите потребители за поддържане на изтрити файлове за определен период от време, предлагайки мярка за защита срещу грешки с фини пръсти.

Можете също да зададете политика за версия за вашите сътрудници. Версията запазва предишните състояния на файловете, което ви позволява бързо да отмените нежеланите промени в файла. Той също така ви предпазва от повреждане на файлове, включително тези, причинени от ransomware.

Друга интересна функция, която получавате с MozyPro, е, че ви позволява да ограничите архивирането, когато сте в определени мрежи, и да зададете настройки на прокси сървъра, ако сте зад прокси сървър.

Други ключови характеристики включват скоростно дроселиране, непрекъснато архивиране, планиране на архивиране и копиране на файлове на ниво блок, за което ще говорим по-нататък в този преглед.

Забележимо липсва опция за компресиране на файлове на вашия компютър, преди да ги изпратите в облака, което може да повлияе негативно на скоростта на качване и изтегляне. Това е функция, която повечето други резервни услуги включват.

Ценообразуване

Плановите ценови планове на MozyPro осигуряват онлайн резервно пространство, което може да се споделя между неограничени компютри и сървъри. Предлагат се месечни, годишни и двугодишни абонаменти. Плановете започват от 10GB и стигат до 4TB.  

Mozy предлага само на уебсайта си цени до 250 GB. Повече от това и ще трябва да поискате ценообразуване. Не сме съвсем сигурни защо, но това може да има нещо общо с шок от стикер (те трябва да имат отлични търговски представители).

Въпреки че гъвкавостта на няколко нива е приятна, има няколко проблема със структурата на разходите на MozyPro. За едно, 10GB пространство за архивиране вероятно няма да е достатъчно за архивиране на един компютър, камо ли на няколко. Ако имате няколко сървъра за архивиране, има голям шанс 4TB дори да не го намали.

Най-големият проблем обаче е, че цената е много по-висока от конкуренцията. MozyPro таксува $ 850 на година за 250GB архивиране. IDrive таксува 75 долара за същата сума и подобно на MozyPro може да се използва за архивиране на неограничени устройства. CrashPlan таксува $ 10 на компютър (вижте нашия преглед CrashPlan for Small Business за повече информация за това).  

Лесно използване

MozyPro не е толкова лесна употреба, както някои други онлайн резервни копия, изисква малко работа, преди да можете да започнете да изтегляте приложения и да архивирате данни. Въпреки това, след като настроите нещата, той има някои приятни функции, които улесняват процеса.

След като се регистрирате за акаунт, ще трябва да влезете в уеб портала и да добавите потребители.

Ще трябва да ги определите като „сървър“ или „десктоп“ потребител и можете да зададете както ограничение за съхранение, така и за устройства. Има и опция за активиране на възможностите за синхронизиране. Този процес може да отнеме известно време, ако имате много хора за добавяне, въпреки че можете да ги добавите масово с помощта на .csv файл, за да ускорите нещата.

Ще трябва да се добавите и като потребител, ако искате да архивирате собствените си устройства.

Всеки потребител ще получи имейл с връзка, която ще им позволи да зададат собствената си парола за акаунт. Тази парола ще бъде необходима по-късно за свързване на настолния клиент, използван за архивиране към облака. След като бъдат създадени, ще им бъде дадена възможност да изтеглят този клиент, в допълнение към клиента за синхронизиране на MozyPro и мобилните приложения.

Изтеглянето на настолния клиент е сравнително направо и инсталирането отнема секунди. След като клиентът стане, влезте с помощта на създадените от вас идентификационни данни.

След това ще бъдете помолени да преминете с ключ за шифроване по подразбиране или частен (вижте сигурността и поверителността по-долу), след което можете да започнете да работите върху своя резервен план. По-голямата част от работата в това отношение е свършена за вас, защото MozyPro сканира вашата файлова система и избира автоматично най-често срещаните типове файлове за архивиране. Ще говорим повече за това в следващия сегмент.

Като цяло, въпреки че това не е най-острият интерфейс, който някога сме виждали, съветникът върши приятна работа за опростяване на процеса.

Административната конзола, достъпна чрез уеб интерфейса, има някои други удобни функции, които ще улеснят администрирането на акаунта. Можете да търсите връзки към вашия акаунт както от потребител, така и от устройство. Всеки метод показва информация за това, колко данни се архивират и кога е извършена последната резервна копие.

Има и раздел „графики и отчети“, който ви позволява да визуализирате историята на архивирането и здравето на архивирането, както и да зададете известия по имейл. Доста удобни неща за бизнес, който трябва да гарантира спазването.

Архивиране на файлове & реставрация

MozyPro прави бърза работа по сканиране на вашата файлова система и автоматично маркиране на файлове за архивиране.

За разлика от някои други наши най-добри онлайн услуги за архивиране, MozyPro прави това, като търси общи типове файлове, а не просто маркира общи местоположения на файловата система (като вашата папка „документи“) за архивиране. Това спестява време, но когато работите с ограничено пространство за съхранение, той също може да дъвче място по-бързо.

Ако трябва да намалите резервното пространство, преди да започнете процеса на архивиране, кликнете върху „настройки“. От там можете да настроите своя резервен план от два различни прозореца: „резервни копия“ и „файлова система“.

Наборите за архивиране ви позволяват да преглеждате файлове, маркирани за архивиране, въз основа на типа на файла и да премахнете отметката от онези, които не искате да бъдат включени. Можете да сортирате по размер, тип и папка, за да улесните процеса. Файловата система ви позволява да избирате и премахвате избор на папки във вашата файлова система. Наличието на двете опции е лукс, който не получавате с повечето резервни услуги, въпреки че не е достатъчно (или отдалечено) достатъчно, за да оправдаете тази цена.

MozyPro извършва непрекъснато архивиране по подразбиране, което нарича „автоматично архивиране.“ Има някои приятни опции за персонализиране на тази функция, като например спиране на непрекъснато архивиране, ако вашият процесор е прекалено зает или работи само с резервно копие, когато компютърът е неактивен за определен период от време. Можете дори да ограничите колко пъти MozyPro архивира в даден ден.

Тези функции помагат за ограничаване на въздействието на MozyPro върху ресурсите на вашата система. Ако това не е достатъчно, можете също да зададете планирани резервни копия, като ги изпълнявате ежедневно или дори седмично.

По отношение на възстановяването на файлове, тъй като администраторът ще има достъп до всички архивирани файлове, независимо дали са архивирани от вашия компютър или един, който принадлежи на сътрудник. Този достъп е достъпен чрез уеб интерфейса.

Възстановяването може да се стартира и от настолния клиент, като отидете в раздела „възстановяване“.  

Можете да разглеждате по дърво на файловете и да възстановите всички или отделни файлове. Можете също така да изберете папка за местоназначение за изтеглянията си, да презапишете съществуващи файлове или да изберете да ги преименувате, ако съществува копие. След като направите своя избор, щракнете върху „възстановяване на файловете“ и процесът ще започне.

скорост

За да разберем колко бързо MozyPro може да премества файлове в облака, извършихме шест тестове, използвайки компресирана папка от 1 GB, съставена от различни типове файлове. Тъй като контекстът означава всичко в тестове като тези, трябва да се отбележи, че проведохме тези тестове от Банкок, Тайланд, чрез WiFi връзка със скорост на връзката за данни 55/22 Mbps..

Тест първи: Тест втори: Средно:
Качване на:01:08:0001:11:0001:09:30
Изтегли:00:08:3000:09:1500:08:53

Нека първо да поговорим за времето за качване При 22 Mbps можем да изчислим, че прехвърлянето на файл трябва да отнеме малко повече от седем минути. Със средно над час, това очевидно не се случва.

Това обаче не е рядкост при архивирането по някаква причина. Като цяло установяваме, че тези времена за архивиране онлайн са много по-бавни от тези на нашите най-добри доставчици на съхранение в облак. Също така, ние имаме активирано частно криптиране, което също забавя нещата.

Все пак над час за архивиране на 1GB файл е прекалено дълъг. Част от проблема може да е, че MozyPro не компресира файлове, преди да ги изпрати в облака, което означава, че прехвърляте много по-големи пакети данни, които наистина трябва да.

Няма как да заобикаляте факта, че първоначалното архивиране с MozyPro ще бъде пречка, вероятно ще отнеме дни или дори седмици, за да получите всичките си данни в облака. От плюс, той е по-бърз от Carbonite for Office.  

Бавното първоначално архивиране настрана, следващите архиви ще стартират много по-бързо благодарение на използването на копиране на файлове на ниво блок. При копиране на файл на ниво блок, когато даден файл се променя, само делта – частта от файла, който се промени – се копира в облака, а не повторно копиране на целия файл.

Времето за изтегляне беше по-добро, макар и все пак малко по-бавно, отколкото бихте очаквали. При скорост от 55 Mbps трябваше да можем да изтеглим файла за по-малко от три минути.

MozyPro има настройки на дросела, ако искате да настроите скоростта. Изпълнихме го с пълен капацитет, но ако установите, че резервното ви копиране влияе негативно на системните ресурси, можете да забавите нещата.

Сигурност & поверителност

Един от най-възхитителните подходи, които Mozy предприема за сигурността в облака е, че приканва одити на трети страни, за да се гарантира, че сървърните му съоръжения са в състояние да запазят бизнес данните. Това включва преминаване на одит HIPAA-HITECH SSAE 16 тип 1, одит SSAE 16 тип 2 и получаване на сертификат ISO / IEC 270001.

Mozy поддържа закалени центрове за данни по целия свят, създадени да издържат на природни бедствия, хардуерна повреда, вирусни атаки и други събития, които в противен случай биха могли да изложат вашите данни. Служителите по сигурността са на място 24/7, а центровете за данни са защитени от затворени периметри, електронен достъп до ключове и видеонаблюдение.

Файловете, съхранявани на Mozy сървърите, също са криптирани. Всъщност те се кодират преди да напуснат компютъра ви и са защитени в транзит със защитена TLS връзка. По подразбиране Mozy запазва вашия ключ за криптиране за вас и използва 448-битово криптиране Blowfish. Можете също така да изберете частно, нулево знание, криптиране, в този случай протоколът за криптиране преминава към 256-битово AES криптиране.

Предимството на частното криптиране е, че намалява вероятността на неоторизирани лица да имат достъп до вашите файлове. Освен това, това означава, че Mozy няма да може да споделя четими версии на вашите файлове с органите на реда.

От друга страна, ако загубите паролата си, ще загубите достъп до резервното си копие, тъй като Mozy няма да може да я нулира. Освен това, когато използвате частно криптиране, визуализациите на файлове и миниатюрите на изображения не са достъпни в мрежата и файловете не могат да бъдат качвани от уеб браузъра за синхронизиране на хранилището.

И Blowfish и AES са сигурни протоколи за криптиране, въпреки че AES е по-често срещан и препоръчван от Националния институт за технологии и стандарти..

Mozy не предлага опция за двуфакторно удостоверяване (2FA), което е било източник на неудовлетвореност за потребителите. 2FA е средство за защита срещу кражба на парола, изискващо потребителите също така да използват специален код за защита, обикновено изпращан на мобилното си устройство, когато влизат от непозната машина.

поддържа

Поддръжката на MozyPro се изпълнява чрез портал за поддръжка, в който може да се търси, където ще намерите категории за неща като стартиране, архивиране, възстановяване, управление на акаунти и синхронизиране. Всяка категория има много различни статии, приложени към нея, които трябва да обхващат повечето от основните ви въпроси. Самите статии използват скрийншоти и номерирани стъпки, за да опростят процеса на обучение.

Ако не можете да намерите отговорите, които търсите в центъра за поддръжка, можете да се свържете директно с Mozy. Потребителите на MozyPro имат достъп до телефонна поддръжка, имейл и чат на живо. Поддръжката за телефон и чат е налична 24/7, което е огромно предимство за бизнес потребителите, които не могат да си позволят да чакат до понеделник сутринта за поправка.

Тествахме чат на живо и успяхме да се свържем незабавно с агент, който бързо и ефективно отговори на всички въпроси, които му хвърлихме.

Поддръжката по имейл използва система за издаване на билети, за да можете лесно да проследявате вашия случай. Времената за отговор варират в зависимост от тежестта на вашия случай.

Присъдата

Бавните скорости на MozyPro бяха малко изненада, дори от далечен Тайланд и без ползата от компресиране на файлове. Услугата поддържа множество центрове за данни по целия свят, така че очаквахме по-добро. Ако все пак отидете с MozyPro като решение за възстановяване при бедствия, определено не забравяйте да внедрите локален архив, за да го допълните.

Големият проблем, който стои на пътя на силната препоръка за тази услуга, е цената. Докато някои бизнеси без съмнение няма проблем да плащат допълнително за услуга за архивиране онлайн, която поддържа много различни платформи, предлага синхронизация на устройствата, има страхотно обслужване на клиенти и предприема строг подход към сигурността, вие получавате всичко това и при IDrive for Business, и с малка част от разходите.

Единственото реално предимство, което MozyPro има, са малко по-силни функции за администриране и отчитане, в допълнение към способността му да сканира и архивира конкретни типове файлове.

Това е всичко, което имаме да кажем за MozyPro засега. Ще се радваме да чуем за собствените ви мнения и опит с тази услуга, така че бъдете сигурни и пуснете мислите си в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me